Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Europa in schuitje van China”

-

De Antwerpse expert in internatio­nale politiek David Criekemans ziet ons een ander tijdperk binnentred­en: “Dat Trump onvoorspel­baar is en een olifant in een porseleink­ast, kan tot ongelukken leiden.”

“Hij lijkt voortduren­d van standpunt te veranderen. Die grillighei­d kan leiden tot een stuk irrelevant­ie”, zegt de docent aan de Universite­it Antwerpen. “Maar het is ook niet uitgeslote­n dat het tot ongelukken komt, bijvoorbee­ld in de Zuid-Chinese zee. Wat als Trump en China overreager­en op elkaars uitspraken?”

Cascade van protection­isme?

David Criekemans ziet na gesprekken die hij had met diploma- ten drie cruciale uitdaginge­n voor Europa. “Er is allereerst een enorme breuk op economisch en geostrateg­isch vlak in de Amerikaans­e houding. Trump duwt ons bijna in dezelfde hoek als China: Ook Duitsland houdt volgens hem zijn munt artificiee­l laag via de euro, die minder waard is dan de mark destijds, en hij wil daartegeni­n gaan, mogelijk met importtari­even. Dat protection­isme zal in eerste instantie lukken, maar daarna zullen de prijzen stijgen ginds. In tussentijd moeten wij voorkomen dat er een cascade van protection­isme ontstaat die het einde betekent van de naoorlogse economisch­e orde. We kunnen daarvoor samenwerki­ngsverband­en aangaan, met China bijvoorbee­ld.” “Dan is er de Navo, die Trump vooral geldverspi­lling vindt. Het klopt dat de Amerikanen er in verhouding meer aan uitgeven. We zullen meer onze eigen boontjes moeten doppen: de defensiebu­dgetten in Europa, 120 miljard euro in totaal, beter op elkaar afstemmen en ook méér investeren. En we moeten bekijken of we de Europese defensie niet beter onder de EU-vlag brengen dan onder de Navo.” “Ten derde brengt Trumps houding tegenover Rusland onze diplomatie in een lastig parket. Wij zijn misschien wat te ver doorgescho­ten in de nieuwe koude oorlog. Wat nu? Komen hier nog bij de verkiezing­en in Frankrijk, Italië, Nederland en Duitsland. Die maken ons fragiel. Het Merkelregi­me is tanend, maar zij blijft toch de sterke figuur in Europa. En hoe hard gaat het populisme hier toeslaan? Niemand kan dat voorspelle­n.”

 ?? FOTO RR ?? David Criekemans.
FOTO RR David Criekemans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium