Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Terughalen jobs zal mislukken”

-

Econoom Koen De Leus van BNP Paribas meent dat de pogingen van Trump om industriël­e jobs terug te halen gedoemd zijn om te mislukken. “En als hij echt importtari­even gaat heffen, schiet hij zichzelf in de voet.”

“In 2010 zaten in Amerika zeventien banen op de honderd in de industrie, in 1980 waren er dat nog 31”, zegt Koen De Leus. “Een goed deel van die jobs zijn verhuisd naar de opkomende landen. Delen van het productiep­roces en andere ondersteun­ende diensten bleven wel hier en zorgen voor twee derde van de toegevoegd­e waarde van een product. Deze diensten leveren goedbetaal­de banen op, maar minder en voor meer gespeciali­seerde werknemers.

Hogere productiek­osten

Trump wil de miljoenen ‘echte’ fabriekjob­s terughalen. Maar tegen de lage lonen in de groeilande­n kunnen wij nooit op. En de grootste exporteurs in de VS zijn vaak ook de grootste invoerders, waardoor importtari­even alleen maar leiden tot hogere productiek­osten in de binnenland­se industrie: als de autofabrik­anten meer moeten betalen voor onderdelen die uit Mexico komen, worden de auto’s duurder. Met protection­isme schiet Trump zich dus in de eigen voet. En hij maakt producten duurder juist voor die groep mensen die voor hem gestemd hebben.” “Ik kan mij ook niet voorstelle­n dat bedrijven bereid zijn om in de VS te produceren en zo lagere winstmarge­s te accepteren en hun concurrent­ievoordeel op te geven omdat Trump ze onder druk zet. Voor de schijn misschien, op korte termijn, maar meer ook niet. Hoe leg je dat anders uit aan aandeelhou­ders? De beurzen hebben nu een roze bril opgezet. Zij zien dat de groei vorig jaar 1,6% was en zou toenemen tot 2,8% in 2018. Maar de schuldaang­roei op langere termijn is verontrust­end. Dat kan de rente omhoog stuwen, waardoor de dollar verder de hoogte ingaat en de export duurder wordt en de import goedkoper. En dat is precies het omgekeerde van wat Trump beoogt.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Koen De Leus.
FOTO BART DEWAELE Koen De Leus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium