Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben eigenlijk best optimistis­ch”

- DIRK HENDRIKX

Kempenaar Pascal Paepen, docent economie aan Thomas More en publicist, is een van de weinige experten die het opneemt voor het beleid van Trump: “Jazeker, ik ben redelijk optimistis­ch.”

“De beurzen zijn gestegen. De beleggers hebben al een voorschot genomen op vier jaar Trump”, zegt Pascal Paepen. “De markten zijn vrij positief ingesteld. Dat er nu een fase volgt met wat onzekerhed­en en dat de beurzen even ter plaatse trappelen, met mogelijk een correctie, dat is normaal. Dat hoort erbij. Ik denk dat Trump al voor een groot deel geslaagd is in het zorgen voor jobs in Amerika. Je ziet dat grote bedrijven hun plannen aan- passen door de druk hij uitoefent. Die aanpak werkt.”

Inflatie

“De vraag is wel hoe sterk de inflatie gaat stijgen als de economie verder aantrekt en de al lage Amerikaans­e werklooshe­id nog verder daalt. Een hoge inflatie is positief omdat ze de schuldenbe­rg van 20 biljoen dollar van de VS in waarde doet vermindere­n, maar ze vermindert ook de waarde van het spaargeld van de mensen. Bedrijven kunnen een inflatiest­ijging dan weer beter aan.” Pascal Paepen bespeurt over heel de wereld een trend naar meer protection­isme. “Dat gaan we ook in Europa zien, al beseffen we dat misschien nog niet. Je ziet ook dat de wereldhand­el nog wel groeit, maar dat die groei steeds kleiner wordt. Dat is al jaren bezig. We stuiten op grenzen van de groei – en op die van de vrije handel. Een T-shirt voor 10 cent laten maken en hier voor 100 euro verkopen, dat blijft niet duren. Zo’n uitbuiting is niet aanvaardba­ar.” “Ik denk dat productiep­rocessen voor een deel terug kunnen keren naar de VS. Waarom zou Apple dat bijvoorbee­ld niet doen? De iPhones hoeven daarom niet duurder te worden. De winstmarge­s van Apple kunnen best wat kleiner. Het grootste deel van wat je betaalt aan een iPhone gaat niet naar de productiek­ost, maar naar die winst.”

 ?? FOTO BART DEWAELE, ?? Pascal Paepen.
FOTO BART DEWAELE, Pascal Paepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium