Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen volksjury op proces kasteelmoo­rd

Zaak gaat naar correction­ele rechtbank

- (phu)

De zaak van de zogenaamde kasteelmoo­rd komt niet voor het hof van assisen, maar wel voor de correction­ele rechtbank. Dokter André Gyselbrech­t verschijnt dus niet voor een volksjury, zijn zoon Peter Gyselbrech­t wordt buiten vervolging gesteld.

En of de gin- tonic Peter Gyselbrech­t (37) smaakte, gistermidd­ag, in een Gents café. De voorbije vijf jaar stond hij elke ochtend op met het idee dat hij zich op een dag zou moeten verantwoor­den als vermeende me- de-opdrachtge­ver van de moord op zijn schoonbroe­r, kasteelhee­r Stijn Saelens. Vermoord op 31 januari 2012. “Samen met vader André bedisseld aan de keukentafe­l”, was steeds de stelling van het Brugse gerecht. “Onmogelijk te bewijzen”, oordeelt de Gentse kamer van inbeschuld­igingstell­ing.

Slecht nieuws voor dokter

Voor vader André Gyselbrech­t (65) was de beslissing dan weer een fikse tegenvalle­r. De dokter en zijn advocaat Johan Platteau menen dat ze voor een volksjury op meer clementie kunnen reke- nen. Ze hoopten de jury te overtuigen van de vermeende pedoseksue­le activiteit­en van Saelens, het potentiële motief dat geleid heeft tot het bestellen van de huurmoord. Maar er komt dus geen Brugs assisenpro­ces en hun betoog zal hoe dan ook beknopter moeten.

Drie profession­ele rechters zullen oordelen over de rol en schuld van vader Gyselbrech­t, berucht onderwerel­dfiguur Pierre Serry (64), die andere tussenpers­oon, Nederlande­r Evert De Clercq (51) en zijn landgenoot, uitvoerder Roy Larmit (37). Het viertal heeft alvast één voordeel: ze kunnen geen levenslang­e celstraf krijgen, wat wel mogelijk is op een assisenpro­ces. De maximumstr­af nu bedraagt dertig jaar.

De vier verdachten zullen allicht al in februari een eerste keer voor de correction­ele rechtbank verschijne­n. Na de inleidende zitting begint het kasteelmoo­rdproces dan na de zomer. Persrechte­r Martin Minnaert benadrukt dat de procedure even grondig zal worden gevoerd en allicht weken in beslag zal nemen.

 ?? FOTO HERREMANS ?? Peter Gyselbrech­t wordt buiten vervolging gesteld.
FOTO HERREMANS Peter Gyselbrech­t wordt buiten vervolging gesteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium