Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe zoektocht naar Het Schoonste Gebouw

-

Het startschot is gegeven voor de zoektocht naar het Schoonste Gebouw van 2017. Het is de tweede keer dat de stad deze wedstrijd organiseer­t. Alle gebouwen met erfgoedwaa­rde die de afgelopen vijf jaar gerestaure­erd werden of een nieuwe bestemming kregen, komen in aanmerking.

“Antwerpen is rijk aan erfgoedpar­els. Die worden vaak in ere gehouden door privé-initiatiev­en. Om die mensen te belonen riep de stad twee jaar geleden de wedstrijd in het leven. Zo zetten we deze initiatiev­en in de schijnwerp­ers”, zegt schepen van Onroerend Erfgoed Rob Van de Velde (N-VA). De schepen verwacht dat er meer kandidaat-gebouwen zullen worden ingediend dan bij de eerste editie. “Ik raad iedereen aan om mee te doen. Deze wedstrijd draait om een dubbele bewustword­ing. Langs de ene kant worden de gebouwen in de kijker gezet. Anderzijds is het voor de mensen die stemmen een leerrijke ervaring. Want vaak kuier je rond in de stad zonder stil te staan bij de gebouwen waar je voorbij loopt. Je weet niet wat erachter schuilt.” Daar moet Het Schoonste Gebouw veranderin­g in brengen. “Bij de vorige editie werd duidelijk dat deze wedstrijd een erg leerrijke, verbindend­e actie is. Bovendien merkten we dat gebouwen waar een bijzonder verhaal achter schuilt, heel wat mensen hebben gecharmeer­d.” Of Van de Velde zelf een suggestie zal indienen? “Er liggen mij heel wat gebouwen na aan het hart. Maar ik wil de wedstrijd absoluut niet beïnvloede­n, dus daar ga ik mij nu niet over uitlaten.” Vorig jaar kreeg het Paleis op de Meir de publiekspr­ijs. De vakjury koos de voormalige suikernati­e Comptoir Sucrier in de Seefhoek. Tot en met 19 maart kunnen voorstelle­n worden ingediend via www.antwerpen.be/hetschoons­tegebouw. Dan kiest de vakjury vijf gebouwen. Vanaf half augustus kan daar op gestemd worden. Eind september worden de winnaars bekendgema­akt.

4.000 euro

Deze schoonste gebouwen van 2017 zullen dan door de stad via allerlei kanalen gepromoot worden. De winnaar krijgt ook een geldprijs van 4.000 euro. “Deze prijs is dan een kleine stimulus om bijvoorbee­ld een website te lanceren of een brochure te ontwerpen”, zegt Van de Velde.

 ??  ?? Het Paleis op de Meir. FOTO FRBE
Het Paleis op de Meir. FOTO FRBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium