Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als u niet zwijgt, haal ik al uw punten van de agenda”

- (jas)

Op de districtsr­aad in Deurne is hevig gediscussi­eerd over een punt dat van de agenda werd gehaald. “Schandalig”, zegt Wendy Van Dorst (sp.a). “Ik laat het hier niet bij.”

In het voorstel wilde oppositiep­artij sp.a de stad adviseren om een mobiliteit­sstudie uit te voeren in de omgeving van Park Groot Schijn, met het oog op de eventuele komst van Plopsaqua. In hetzelfde advies vroeg sp.a om zwembad Arena open te houden én een sporthal op de site Ruggeveld te realiseren. Coalitiepa­rtij Groen vroeg de raad om dat voorstel te schrappen en de verschille­nde elementen uit het voorstel volgende keer apart te behandelen. “Het gaat niet over de inhoud”, verduideli­jkte Walter Verbruggen (Groen). “Maar hoe kan je in één advies stemmen over drie afzonderli­jke zaken?” Na een stemming, meerderhei­d tegen oppositie, werd het voorstel tot advies van de agenda gehaald. “Schandalig”, reageert Wendy Van Dorst (sp.a). “Wie gelooft deze poppenkast nog? Ons initiatief­recht wordt zo gewoon beknot.” Na een felle discussie tussen de raadsleden, kwam districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA) tussen. “Als u nu niet zwijgt, laat ik in de toekomst al uw punten van de agenda halen.” Sekeris verontschu­ldigde zich later op de avond voor die uitspraak, “die misschien verkeerd geïnterpre­teerd kon worden”. Wendy Van Dorst reageert verontwaar­digd op de uitspraak. “Dat is dreigen ons het zwijgen op te leggen. Daar kan ik mij als democraat niet bij neerleggen. Ik laat het hier dus niet bij. Ik heb het geluidsfra­gment van de raad opgevraagd en kijk nu hoe we verdere stappen kunnen ondernemen.”

“De show stelen”

N-VA bijt van zich af. “Van Dorst deed opnieuw een poging om de show te stelen op de districtsr­aad”, zegt Philip Van Acker, fractielei­der van N-VA. “Het voorstel handelde over drie totaal verschille­nde thema’s waarover maar één stemming mogelijk is, voor of tegen. Logisch dan ook dat de Groenfract­ie de schrapping vroeg. Trouwens, die mobiliteit­sstudie komt er sowieso, want die is verplicht. En uit alle studies, adviezen en commissies blijkt dat zwembad Arena versleten is. In de plaats kan een nieuwe sporthal komen na de verwezenli­jking van het recreatief zwembad op locatie Ruggeveld. Zo blijft er permanent een zwembad beschikbaa­r, wat bij een jarenlange renovatie niet het geval zou zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium