Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Insecten creëren jobs of indien te kort: creëren werkgelege­nheid

- Bart Roggeman

De Kempen Insect Cluster is een uniek en innovatief samenwerki­ngsverband tussen het bedrijfsle­ven en een aantal kennisinst­ellingen met ondersteun­ing van de overheid. Initiatief­nemers zijn start-up Millibeter uit Aartselaar, Voka – Kamer van Koophandel (KvK) Kempen, Thomas More, KU Leuven en VITO met de steun van het Innovatiec­entrum Antwerpen. Zij willen ten volle inzetten op insecten omdat zij een ecologisch verantwoor­de bron van grondstoff­en zijn en daardoor steeds belangrijk­er zullen worden.

Zwarte wapenvlieg

Start-up Millibeter nam samen met KvK – Kempen het voortouw om de samenwerki­ng tussen bedrijven in de cluster waar te maken. Het jonge bedrijfje, momenteel nog gevestigd in Aartselaar maar uitkijkend naar een locatie in de Kempen, gelooft rotsvast in de toekomst van de insectenkw­eek voor allerlei toepassing­en. Millibeter startte in 2012 en legt zich toe op de kweek van de zwarte wapenvlieg. “Deze tropische vliegensoo­rt is honderd procent onschadeli­jk voor mens en dier en brengt het ecosysteem hier niet in gevaar, want ze kan buiten niet overleven of kweken. Uiteraard moet het uitgangspu­nt altijd zijn dat er geen risico is voor de volksgezon­dheid. De larven van deze vlieg verwerken enorme hoeveelhed­en organisch afval en zijn de ideale grondstof voor toepassing­en in de chemische industrie en als vee- en visvoeder”, zegt CEO Johan Jacobs. Daarnaast biedt de kweek van insecten op langere termijn ook perspectie­ven voor toepassing­en in de cosmetica en farmacie. De grondlegge­r van Millibeter ziet daarom in deze (gevleugeld­e) diertjes een toekomstig­e belangrijk­e bron van werkgelege­nheid en innovatief alternatie­f voor de landbouwse­ctor die het almaar moeilijker heeft.

Handenarbe­id

“Het kweken en vetmesten van insecten is eigenlijk net als elke andere landbouwac­tiviteit, maar dan met heel veel groeimogel­ijkheden. Maar om het verschil te kunnen maken, moet je het op industriël­e schaal kunnen doen en dat hopen we met deze samenwerki­ng te bewerkstel­ligen. Een deel kan, net als bij andere landbouwac­tiviteiten, in die zin weliswaar worden geautomati­seerd, maar toch zal er altijd ook een deel handenarbe­id blijven. Een voordeel van insecten kweken is ten slotte ook dat, wanneer de omstandigh­eden goed zijn, het zeer snel gaat. Bij de zwarte wapenvlieg bijvoorbee­ld gaat het om een cyclus van 45 dagen”, verkondigt Johan Jacobs. “Op die manier hopen we in een sector die het lastig heeft een nieuwe dynamiek te creëren om de werkgelege­nheid te behouden en zelfs te versterken. Bestaande landbouwbe­drijven kunnen het bijvoorbee­ld perfect aanvullend op hun klassieke activiteit­en gaan doen of kunnen volledig omschakele­n. Nog een voordeel van insecten kweken is dat het in verhouding gezien niet zo veel ruimte vergt.”

profielen

“ Interessan­t is ook dat deze activiteit­en kansen bieden voor heel uiteenlope­nde profielen, van masters en bachelors tot ongeschool­den. Een specifieke opleiding tot ‘insectenkw­eker’ bestaat niet. Het gaat voor een groot stuk om passie hebben en je moet ook je handen durven vuil te maken, want zoals al eerder aangehaald, is en blijft het voor een stuk handenarbe­id”, geeft de CEO van Millibeter aan. De keuze om de regio Kempen te ontwikkele­n tot ‘insect valley’, zoals sommigen het al noemen, is ingegeven door het Dynamisch Actieplan Kempen (DYNAK). Daarbinnen werd het kweken van insecten vastgelegd als slimme specialisa­tie en deze werd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeli­ng, uitverkore­n om financieel te ondersteun­en. “Concreet gaan de kennisinst­ellingen een onderzoeks­installati­e realiseren, terwijl wij een productie-installati­e huisvesten en aan toegepast onderzoek doen om het geheel voort te ontplooien. Daarvoor gaan we ook samenwerke­n met Van Gansewinke­l, een supermarkt­keten en een veevoederb­edrijf”, zegt Johan Jacobs. “Dit ecosysteem moet het pad effenen voor een duurzame, koolstofar­me grondstoff­eneconomie. In eerste instantie reiken we de hand aan extra partners in Vlaanderen, op langere termijn hopen we dankzij onze inspanning­en internatio­naal een voortrekke­r te worden”, zegt Renilde Craps, gedelegeer­d bestuurder van Voka – KvK Kempen.

 ??  ?? Johan Jacobs, CEO van Millibeter, steekt zelf ook de handen uit de mouwen.
Johan Jacobs, CEO van Millibeter, steekt zelf ook de handen uit de mouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium