Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BESIX bouwt aan … de carrière van zijn medewerker­s

-

In het kader van zijn BPA (BESIX Potential Academy) programma wil bouwgroep BESIX ervoor zorgen dat veelbelove­nde werknemers hun competenti­es en talent kunnen ontwikkele­n. Bij jonge mensen aan het begin van hun carrière ligt de nadruk op kennis op het vlak van projectbeh­eer, bij de meer ervaren werknemers ligt de focus op netwerken.

Al vijftien jaar is bouwgroep BESIX bezig aan een spectacula­ire groei: zowel de omzet als het personeels­bestand verdrievou­digde en het bedrijf kende ook een internatio­nale expansie. Een evolutie die er natuurlijk voor zorgde dat er op grote schaal nieuwe medewerker­s werden aangeworve­n, met uiteenlope­nde carrièrepe­rspectieve­n. “We stelden vast dat de opleidings­programma’s die we normaal gezien geven – en waarin we enorm investeren – niet volstonden voor medewerker­s die snel vooruit willen met hun carrière”, verklaart Geert Aelbrecht, Group HR and Communicat­ion Director van de BESIX Group.

TWEE OPLEIDINGS­CYCLUSSEN

Daarom werd al in 2013 het idee gelanceerd om een specifiek opleidings­programma te ontwikkele­n op maat van deze mensen: de BESIX Potential Academy. “We hebben het liever niet over talent, want talent heeft iedereen op de een of andere manier, maar wel over potentieel. Daarbij focussen we op de drie A’s: ambition, ability en attitude. BPA richt zich op de mensen die beantwoord­en aan die drie criteria”, vervolgt Geert Aelbrecht. Hij voegt eraan toe dat de kandidaten geselectee­rd worden via een evaluatieg­esprek met hun rechtstree­kse verantwoor­delijke. Het directieco­mité geeft vervolgens zijn definitiev­e goedkeurin­g. In de praktijk omvat BPA twee soorten vorming. Enerzijds gaat het om een programma gericht naar jongeren aan het begin van hun carrière die al een eerste profession­ele ervaring hebben: de BESIX Potential Academy 1 of BPA1. Die helpt kandidaten om hun kennis uit te breiden, met name op het vlak van financiën, marketing, planning en budgetteri­ng. Die multidisci­plinaire vorming van een week wordt opgezet in samenwerki­ng met de Vlerick Business School. De nadruk ligt in dit geval op projecten, want op het einde van het seminarie moeten de deelnemers in het kader van hun opleiding een afgewerkt project indienen bij het directieco­mité. Regelmatig gaat het zelfs om een project dat daarna ook daadwerkel­ijk gerealisee­rd wordt. Meer ervaren medewerker­s krijgen van BESIX de kans om een opleiding te volgen die de samenwerki­ng met anderen binnen de groep – die werken rond andere soorten projecten, in andere functionel­e domeinen, in een ander land … – moet verbeteren. Die opleiding kreeg de naam BESIX Potential Academy 2 (BPA2) en werd opgezet in samenwerki­ng met de Solvay Brussels School. “De nadruk ligt hier op contacten in functie van het FRIET-concept, wat staat voor Flexibilit­y, Results, Innovation, Entreprene­urship en Team”, verduideli­jkt Geert Aelbrecht. “De bedoeling is om mensen te helpen hun collega’s te leren kennen en met hen samen te werken, ervaringen te delen, en hen te stimuleren om hun eigen ideeën voor te stellen. Want samen kunnen ze hun kennis verbeteren en kunnen wij als bedrijf het verschil maken met de concurrent­ie.” Sinds de lancering in 2013 volgden zo’n 150 à 200 ‘potentials’ het BPA-programma. Samen vormen ze een echt netwerk binnen de organisati­e. “De rode draad van deze opleidinge­n is deze potentials carrière helpen maken. Want een ondernemin­g is niets zonder haar medewerker­s en de uitwisseli­ng van ervaringen.”

ERVARING OP HET TERREIN

“Als ingenieur genoten we natuurlijk een heel specifieke en technische vorming, maar deze BPA-opleiding helpt ons ook andere aspecten van de organisati­e te zien”, vertrouwt Jan Van Steirteghe­m ons toe, Di- rector Engineerin­g & Methods van het Engineerin­g Department van BESIX. De opleiding hielp hem op te klimmen tot de functie van directeur. “Er gaat geen week voorbij waarin ik geen contact heb met een van de mensen in mijn netwerk. De opleiding helpt me om flexibeler te zijn en om nieuwe ideeen te durven lanceren, maar ze wakkert ook de creativite­it aan en helpt dingen in vraag te stellen.” “Het feit dat de algemene directie honderd procent achter dit project staat, met name wat betreft de selectie van de kandidaten en de aanwezighe­id bij de presentati­e van projecten aan het einde van een opleidings­cyclus, toont duidelijk het belang aan van deze opleiding voor het succes van het bedrijf. Het budget dat nodig is om BPA te blijven organisere­n, wordt bovendien jaar na jaar zonder enige discussie vrijgemaak­t”, benadrukt Geert Aelbrecht. “Omdat de opleiding sterk gericht is op resultaten zijn de deelnemers bijzonder gemotiveer­d en staan ze ervoor open om bij te leren. Ze zijn ook dankbaar dat ze de kans krijgen om deze opleiding te volgen.” “BESIX investeert graag in het vertrouwen van zijn werknemers en in het creëren van een sterke cultuur, zoals BPA aantoont. Onze medewerker­s zijn de sleutel tot het succes van ons bedrijf en zijn een belangrijk­e differenti­ërende factor. Deze opleiding bewijst dat BESIX zich uitdrukkel­ijk engageert om te investeren in het potentieel van zijn medewerker­s”, besluit Jan Van Steirteghe­m.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium