Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rotterdams­e lucht pak gezonder in een jaar tijd

Nederlands­e havenstad gaat normen nog verder verstrenge­n

- (pvdp)

In Rotterdam is in een jaar tijd 20% minder roet de lucht ingeblazen dankzij de invoering van de milieuzone. Ook de uitstoot van stikstofox­iden is met 5 tot 10% afgenomen.

Rotterdam had al een milieuzone voor vervuilend­e vrachtwage­ns. Sinds begin 2016 worden in de stad, binnen de Ring, dieselauto’s van voor 2001 en benzineaut­o’s van voor juli 1992 geweerd. Het eerste halfjaar werd er wel gecontrole­erd, maar niet geverbalis­eerd. Uit tussentijd­s onderzoek blijkt dat er in ongeveer een jaar tijd minder luchtvervu­iling is op de drukke wegen in de milieuzone. “Dat komt vooral door minder oude personenau­to’s op benzine en diesel in de milieuzone”, zegt de Rotterdams­e schepen van Leefmilieu en Mobiliteit, Pex Langenberg.

In november 2015 was nog bijna 2% van de voertuigen die in de milieuzone reden te oud en vervuilend. Dat aantal is sinds de invoering van de milieuzone drastisch gedaald, naar nog geen 0,10%.

Dagelijks 200 ‘slechte’ auto’s

Dagelijks rijden er bijna 500.000 auto’s de milieuzone in en uit. Volgens het onderzoek reden er eind vorig jaar dagelijks nog ongeveer 100 tot 200 auto’s de milieuzone in die er niet mogen zijn. Voertuigen die niet aan de eisen voldoen, maar nu toch de milieuzone inrijden, krijgen een boete van 90 euro. Net zoals in Antwer- pen gelden er in Rotterdam uitzonderi­ngen. Onder meer voor mindervali­den. Verder heeft Rotterdam ‘ slooppremi­es’ voor vervuilend­e auto’s. Die variëren tussen de 1.000 en 2.500 euro. Zo’n 4.000 mensen hebben hun auto reeds binnengebr­acht voor te laten slopen.

Nog strenger

Vanaf 1 januari 2018 verhoogt Rotterdam de eisen voor dieselauto’s. Dan zullen enkel voertuigen jonger dan 2005 nog de zone binnen mogen. Deze maatregel wordt niet overal op gejuich onthaald. Onder meer ondernemer­s vrezen dat ze dan een groot aantal van hun bestelwage­ns zullen moeten vervangen. Maar het lijkt er niet op dat Rotterdam haar voornemen zal intrekken. Nederland heeft nu dertien steden en gemeenten met een milieuzone. De verwachtin­g is dat dit aantal nog verder zal toenemen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium