Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Milieuzone heeft sowieso positief effect op luchtkwali­teit”

Keulenaren moeten vignet kopen voor ze stad mogen binnenrijd­en

- (pvdp)

In Keulen is er sinds 2008 een milieuzone ingevoerd. “In Duitsland zijn er jaarlijks meer dan 10.000 vroegtijdi­ge sterfgeval­len door stikstof”, zegt Dorothee Saar van de Duitse milieubesc­herming.

Sinds 2016 is de milieuzone in Keulen uitgebreid en gelden er in sommige delen van de stad, vooral woonwijken, strengere regels dan elders. Onder meer voor oldtimers die een blauw vignet hebben. In de rest van de stad is dat een groene of gele sticker. Groene stickers worden overhandig­d aan auto’s met benzine-, lpg- en hybridemot­oren van na 1992, of aan auto’s met dieselmoto­ren van 2006 en later. Gele stickers zijn bestemd voor auto’s met dieselmoto­ren gebouwd tussen 2001 en 2006. Bestuurder­s met een gele sticker mogen vooral de drukbevolk­te delen en het centrum van de stad niet binnen. Wie een rode sticker heeft, wordt uit het grootste deel van Keulen geweerd. Alleen een groene sticker laat automobili­sten toe om vrijwel overal te rijden.

Moeilijk te meten

“De jongste jaren zijn de emissies in het verkeer sterk afgenomen. Dat komt vooral door de strengere Europese wetgeving waardoor auto’s milieuvrie­ndelijker zijn geworden”, zegt de Duitse fijnstofsp­ecialist van het Umweltbund­esamt, Marcel Langner. De invloed van milieuzone­s op de verbeterin­g van de luchtkwali­teit is volgens de professor moeilijk te meten. “Maar dat er een positief ef- fect is, staat buiten kijf. Het Umweltbund­esamt heeft berekend dat een totale fijnstofre­ductie van 10% mogelijk is op de middellang­e termijn. Op dit moment haalt Keulen dat resultaat nog niet. Om de luchtkwali­teit te verbeteren, zouden in steden alle bouwmachin­es en binnensche­pen met een filter moeten worden uitgerust.”

Pakkans

Jaarlijks worden er in Keulen slechts enkele tientallen automobili­sten betrapt in milieuzone­s waar ze niet mogen komen. Dat is volgens Marcel Langner omdat er intensief gecontrole­erd wordt. “In Berlijn bijvoorbee­ld ligt de pakkans veel lager.”

In tegenstell­ing tot Antwerpen, waar cameracont­roles zullen zijn, moeten Duitse automobili­sten eerst een vignet kopen voor ze een milieuzone binnen mogen. “Dat werkt soms verwarrend en leidt ertoe dat mensen bewust of onbewust illegaal een zone inrijden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium