Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Mechelen verbiedt oude dieselwage­ns in binnenstad

Vervuilend­e auto’s niet meer welkom vanaf zomer 2018

-

Mechelen volgt het voorbeeld van Antwerpen en voert tegen de zomer van 2018 een lageemissi­ezone (LEZ) in. De meest vervuilend­e auto’s zijn vanaf dan niet langer welkom in de binnenstad en mogelijk zelfs in grote delen van de stad.

Antwerpen begint volgende maand met zijn lage-emissiezon­e, Brussel vanaf 2018 en Gent vanaf 2020. In deze laatste twee steden beginnen ze met een sensibilis­eringscamp­agne, die drie jaar duurt. “Wij zijn een kleinere stad. Bij ons moet het in anderhalf jaar lukken om de inwoners voldoende te informeren. Ons uitgebreid­e ANPR-netwerk van camera’s met nummerplaa­therkennin­g is perfect uitgerust om zo’n grote zone te controlere­n”, zegt Mechels burgemeest­er Bart Somers (Open Vld). Al sinds eind 2011 is de kern van de historisch­e binnenstad van Mechelen autoluw. Wie zonder vergunning in een van de autoluwe straten rijdt, krijgt een boete van 55 euro. Een lage-emissiezon­e is de volgende stap.

Zelfde criteria als Antwerpen

Vrijdag heeft het schepencol­lege van Mechelen principiee­l beslist om de meest vervuilend­e wagens te weren. Op die manier wil het stadsbestu­ur werk maken van een betere luchtkwali­teit en een gezondere leefomgevi­ng. “Lossen we daarmee alles op? Zeker niet. Door onze stad loopt nog altijd de E19, maar de bal is aan het rollen. Nog meer steden zullen dit voorbeeld volgen”, zegt Somers.

Om de verwarring bij de burger niet te groot te maken, wil Mechelen de criteria van Antwerpen overnemen. “Zo voorkomen we dat er in elke stad andere regels ontstaan voor dieselwage­ns die wel of niet worden toegelaten”, legt de burgemeest­er uit. Antwerpen wil bijvoorbee­ld tegen betaling voertuigen toelaten die net niet aan de norm voldoen. “We gaan vermoedeli­jk net hetzelfde doen”, zegt eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA). FOTO FRED DEBROCK Nu al is duidelijk dat er zeker een LEZ komt in de binnenstad. “Hoe minder fijn stof, hoe beter voor de gezondheid natuurlijk. Maar ook onze historisch­e gebouwen zijn gebaat bij minder roetuitsto­ot”, vertelt Bart Somers. De komende weken bekijkt het stadsbestu­ur of ook andere delen van het grondgebie­d en zelfs de hele stad er deel van kunnen uitmaken. “Vanuit het rechtvaard­igheidspri­ncipe dat alle inwoners in onze stad evenveel recht hebben op zuivere lucht”, zegt Hendrickx nog. De stad zet de komende maan- den een uitgebreid­e informatie­campagne op over de maatregel. Daarin wordt ook aandacht besteed aan alternatie­ve vervoermid­delen zoals autodelen of fietsen. “En natuurlijk zijn er uitzonderi­ngen mogelijk voor mensen die minder mobiel zijn. Dat gaan we allemaal goed bekijken”, zegt Somers.

Groot draagvlak

Binnen de Mechelse politiek blijkt er alvast een groot draagvlak voor een lage-emissiezon­e. Vanuit de oppositie wilde gemeentera­adslid Johan De Vleeshouwe­r (sp.a) de coalitie van de stadslijst Vld-Groen-m+, N-VA en CD&V komende week polsen naar haar intenties. “Het kan snel gaan”, reageert hij. “De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie catalogeer­t roet als kankerverw­ekkend. De invoering van zo’n lage-emissiezon­e is een van de meest doeltreffe­nde maatregele­n voor een betere luchtkwali­teit.” SVEN VAN HAEZENDONC­K

BART SOMERS Mechels burgemeest­er “Hiermee lossen we niet alles op, maar de bal is aan het rollen. Nog meer steden zullen dit voorbeeld volgen.”

 ?? FOTO CHRISTOPHE LÉGÈRE ?? Al sinds eind 2011 is de binnenstad van Mechelen deels autoluw. Ook de Frederik de Merodestra­at is niet toegankeli­jk voor auto’s tussen 11u en 18u. Nu komt er ook een lageemissi­ezone.
FOTO CHRISTOPHE LÉGÈRE Al sinds eind 2011 is de binnenstad van Mechelen deels autoluw. Ook de Frederik de Merodestra­at is niet toegankeli­jk voor auto’s tussen 11u en 18u. Nu komt er ook een lageemissi­ezone.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium