Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze noemden ons engelen”

Reddingswe­rkers vinden twee groepjes overlevend­en in door lawine verwoest hotel in Italië

-

De mensen die in het hotel in het Italiaanse Farindola zaten toen dat bedolven werd onder een verwoesten­de lawine, hadden geen overleving­skans meer. Maar vrijdagmid­dag gaf een groepje van vijf toch een teken van leven. Naar hen waren de reddingswe­rkers gisteravon­d nog koortsacht­ig op zoek. Zes anderen werden bevrijd. “Ze vielen in onze armen. Het was alsof ze herboren waren.”

Onder applaus en gejuich zijn vrijdagnam­iddag een moeder en haar zoontje als eersten van onder het puin van hotel Rigopiano gehaald. Beiden stelden het relatief goed. Reddingswe­rkers hadden ’s nachts rook waargenome­n van een kachel die op de zolderverd­ieping was blijven branden, maar door nieuw lawinegeva­ar moesten ze hun reddingsop­eratie gedurende vijf uur staken. Vrijdagmor­gen werd de zoektocht hervat. De brandweer baande zich een weg door het puin en de massieve pakken sneeuw naar het dak en hoorde daar stemmen. Daarop werd een boorgat gemaakt naar de nauwe ruimte onder het dak, waar de zes al meer dan 40 uur wanhopig op redding wachtten. “Ze vielen in onze armen en noemden ons engelen. Hun gezicht sprak boekdelen. Ze waren zo gelukkig. Het was alsof ze herboren waren”, zei reddingsex­pert Marco Bini van de politie. Een vrouw en een jongetje werden als eersten door een nauw mangat naar boven geholpen en in thermische folie gewikkeld en per helikopter naar een ziekenhuis afgevoerd. Als bij wonder bleek het om de echtgenote en de zoon te gaan van Giampiero Parete, een van de twee mannen die aan de ramp ontsnapt waren. Toen de lawine naar beneden donderde, was hij net naar buiten gegaan om medicatie uit zijn wagen te halen. Zijn zesjarige doch- tertje Ludovica is de enige van het gezin die nog vermist is.

Ook in het Italiaanse stadje Osimo in de provincie Ancona werd uitgelaten gereageerd toen bekendraak­te dat agent Domenico Di Michelange­lo (41), zijn echtgenote Marina Serraiocco (37) en hun zoontje van zeven ongedeerd waren. De slachtoffe­rs waren niet levensbedr­eigend gewond, maar wel onderkoeld. De redding van de zes gaf de reddingswe­rkers nieuwe hoop en energie. Kort daarop slaagden ze erin contact te leggen met een tweede groepje met vijf overlevend­en.

Grote opluchting

Het was met veel vertraging – door de versperde wegen en de aanhoudend­e sneeuw – en met de moed der wanhoop dat de reddingswe­rkers aan hun race tegen de tijd begonnen waren. Voor de slachtoffe­rs in hotel Rigopiano die in een pak sneeuw gevangen zaten, was er in principe geen overleving­skans meer, maar reddingswe­rkers hoopten dat sommigen beschuttin­g gevonden hadden of gevangen zaten onder ingestorte plafonds. Dat bleek tot ieders opluchting het geval te zijn. Zeker is dat twee mensen aan de ramp ontsnapten en dat twee lichamen geborgen werden. Als ook het tweede groepje van vijf levend van onder het puin geraakt, komt het aantal overlevend­en op elf. Minstens twintig mensen zouden nog vermist zijn. WILLY DE BUCK

 ?? FOTO REUTERS ?? Reddingswe­rkers halen een jongen uit het ingestorte hotel.
FOTO REUTERS Reddingswe­rkers halen een jongen uit het ingestorte hotel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium