Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bakkers en truckers moeten maar twee dagen naar school

Leerlingen brengen andere drie weekdagen op werkvloer door

-

Leerlingen uit negentien studierich­tingen kunnen vanaf volgend schooljaar vanaf het derde middelbaar drie dagen per week een job leren op de werkvloer. Ze moeten dus minder naar school.

Het systeem heet ‘duaal leren’ en wordt sinds dit schooljaar toegepast in zeven studierich­tingen. Het gaat vooral om technische richtingen, maar het systeem wordt ook toegepast voor kappersopl­eidingen. Meestal wordt duaal leren vanaf het vijfde middelbaar mogelijk. In een beperkt aantal gevallen kan het ook vanaf het derde middelbaar.

“Wij willen dit systeem uitbreiden naar 26 studierich­tingen”, zeggen Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Het gaat onder meer om bakkers, slagers, mecanicien­s, lassers, kraanbestu­urders, vrachtwage­nchauffeur­s en kinderbege­leiders.”

Opleiding in bedrijf

Scholen beslissen zelf of ze aan het systeem van duaal leren meedoen of niet. De bedoeling is dat jongeren die vandaag geen diploma van de middelbare school halen omdat ze schoolmoe zijn, dankzij duaal leren toch een diploma halen. De drie dagen per week dat de jongeren op de werkvloer zijn, worden ze opgeleid door iemand van het bedrijf zelf.

“Wij willen hen daar graag bij helpen”, zegt Marc Van den Broeck, algemeen directeur van transportf­irma Trafuco in Schelle. “Er is een tekort aan vrachtwage­nchauffeur­s. Daarom leiden we mensen zelf op. Dat zijn uiteraard volwassen mensen, die een rijbewijs kunnen halen. In de opleidinge­n tot vrachtwage­nchauffeur in het middelbaar, waar 17-jarigen onder begeleidin­g leren rijden, worden in Vlaanderen zo’n 50 à 100 jongeren per jaar gevormd. Duaal leren betekent dat die jongeren vaker op de werkvloer zijn, en dus bijvoorbee­ld ook de administra­tieve kant van ons beroep leren kennen. We willen daar aan meewerken. De voorwaarde is wel dat het ons niet te veel kost. Een 17-jarige die met ons meerijdt, is voor een stuk ook een last, omdat onze chauffeurs tijd moeten vrij maken om die jongere op te leiden.”

“Tevreden over resultaten”

Sint-Lutgardis in Mol biedt het stelsel van duaal leren sinds september 2016 vanaf het vijfde middelbaar aan in de kappersopl­eiding. “We zijn tevreden over de resultaten”, zeggen directeurs Peter Dams en Jana Syen. “Zeven van de 24 leerlingen kiezen ervoor om drie dagen per week bij een kapper te werken en de andere twee dagen op school te zitten. Voor zes van de zeven leerlingen is duaal leren een verademing. Sommigen van hen waren niet zo goed op school. Dankzij die drie dagen per week op de werkvloer behoren ze vandaag tot de besten van de klas. Ze zijn enorm gedreven omdat ze op de werkvloer in contact komen met klanten, en ze zich niet aan het strakke dagschema van een school moeten houden. Eén van de zeven leerlingen heeft op de werkvloer problemen met op tijd komen en instructie­s opvolgen. Voor die leerling is het misschien beter om weer voltijds naar school te gaan. Wie niet arbeidsrij­p is, moet niet aan duaal leren beginnen.” CHRISTOF WILLOCX

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Marc Van den Broeck van transportf­ima Trafuco vindt het goed dat 17jarigen de schoolbank­en drie dagen per week kunnen inruilen voor de bedrijfsvl­oer.
FOTO WALTER SAENEN Marc Van den Broeck van transportf­ima Trafuco vindt het goed dat 17jarigen de schoolbank­en drie dagen per week kunnen inruilen voor de bedrijfsvl­oer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium