Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verkozen politici moeten privévermo­gen openbaar maken”

PVDA licht actieplan tegen graaicultu­ur toe

- (jas)

“Politici mogen pas na een ontluizing­speriode van vijf jaar hun overstap maken naar de privésecto­r. En verkozen politici moeten na hun uren niet bijverdien­en in multinatio­nals en beursgenot­eerde bedrijven en moeten hun privévermo­gen openbaar maken.”

Dat zijn de krachtlijn­en van het actieplan tegen de graaicultu­ur in de politiek dat PVDA-voorzitter Peter Mertens toelichtte tijdens de nationale nieuwjaars­receptie van de partij in een afgeladen Zuiderpers­huis in Antwerpen. Speciale gast was nationaal woordvoerd­er en ‘ geheim wapen’ Raoul Hedebouw. Mertens kondigde aan dat PVDA een wetsvoorst­el heeft ingediend om het privévermo­gen van politici openbaar te maken. Hij gaf zijn aanhang ook een gouden raad: “Luister niet langer naar de onzin die deze regering verkoopt. Al twintig jaar wordt gezegd dat wij het probleem zijn. Is het vandaag geen goed moment om klaar en duidelijk te zeggen dat het probleem niet bij ons ligt, maar bij die grote graaiers? Nooit was de rijkdom in onze samenlevin­g zo ongelijk verdeeld. Daarom pleiten wij voor een miljonairs­taks.” Mertens besloot met een vooruit- blik op de verkiezing­en in 2018. “PVDA zit in de lift. In heel het land richten wij nieuwe afdelingen op. In 2018 willen wij in de centrumste­den doorbreken, dus niet alleen in Antwerpen, Brussel en in Luik, maar ook van Verviers tot Namen, van Gent tot Hasselt.” Daarvoor rekent de partij ook op de popularite­it van Raoul Hedebouw, die ook deelnam aan de tvquiz De Slimste Mens ter Wereld. “Restafval noemt Bart de Wever ons”, herhaalde Hedebouw. “Wel, restafval is de grootste fractie. Je voelt dat onze partij van een andere orde is als de rest. Dat beseffen de andere politici ook en daarom zitten ze met de peut.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? PVDA’ers Peter Mertens en Raoul Hedebouw: “In 2018 willen wij in alle centrumste­den doorbreken.“
FOTO JORIS HERREGODS PVDA’ers Peter Mertens en Raoul Hedebouw: “In 2018 willen wij in alle centrumste­den doorbreken.“

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium