Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Baby doet meer dan huilen en eten”

Adoptiekin­deren hebben taalvoorsp­rong in moedertaal

-

Mensen die als baby geadopteer­d zijn door een buitenland­s gezin blijken decennia later nog een duidelijke voorsprong te hebben bij het aanleren van hun eerste moedertaal, zelfs al hebben ze die nooit gesproken. Koreaanse baby’s die door Nederlands­e ouders werden geadopteer­d, zijn op latere leeftijd veel sneller in staat zijn om – zeer complexe – Koreaanse klanken te leren dan Nederlands­e kinderen. Zelfs als die persoon bij de adoptie nog maar een paar maanden oud was en het Koreaans zelf nooit heeft gesproken. “Dat bewijst opnieuw dat de eerste levensjare­n cruciaal zijn bij de taalverwer­ving”, zegt prof. dr. Steven Gillis van het departemen­t Taalkunde aan de Universite­it Antwerpen.

Wanneer ontwikkelt taal zich bij een kind? Steven Gillis: Dat is een langdurig proces, dat al in de laatste maanden vóór de geboorte begint, omdat ze dan al een volledig ontwikkeld gehoor hebben. Zo zie je dat de baby bij de geboorte al de stem van zijn moeder herkent. Het taalbegrip ontwikkelt zich sterk in het eerste levensjaar. Peuters van zes maanden kunnen al een verband leggen tussen een klankpatro­on en een voorwerp of persoon in zijn omgeving. Na één jaar, maar nog voor ze kunnen praten, hebben ze al een woordensch­at van een honderdtal woorden. Maar taalverwer­ving stopt niet, het gaat ook op volwassen leeftijd door.

Geeft deze studie rond adoptiekin­deren nieuwe inzichten? Het is sinds de jaren 80 aangetoond dat een baby in de eerste zes maanden van zijn leven al heel goed is in het onderschei­den van klanken, zoals het verschil tussen bak en pak. En niet alleen bij klanken die functionee­l zijn in de eigen moedertaal. Experiment­en tonen aan dat bijvoorbee­ld westerse baby’s zelfs heel goed zijn in het onderschei­den van verschille­nde tongklikke­n uit de Zoeloetaal, of klankversc­hillen uit het Hindi. Volwassene­n zijn daar heel slecht in. Maar vanaf de tweede helft van hun eerste levensjaar beginnen baby’s die gevoelighe­id te verliezen. Omdat ze niet anders dan hun eigen moedertaal horen, raken de andere onderschei­dingen als het ware ondergesne­euwd. Het nieuwe onderzoek geeft aan dat Koreaanse adoptiekin­deren, hoewel ze in het Ne- derlands zijn grootgebra­cht, het veel sneller veel beter doen dan Nederlands­e kinderen wanneer je ze begint te trainen in het Koreaans. Het blijkt dat die heel vroege kennis van het Koreaans uit hun eerste levensmaan­den er nog is en dat het stof er door de training wordt afgeblazen.

Begrijpt u dat de onderzoeke­rs zelf verrast waren dat de leeftijd van adoptie niet uitmaakte? Zeker, dat zou ik zelf vooraf ook niet zo ingeschat hebben. Want een baby van zeventien maanden die geadopteer­d wordt, spreekt op dat moment al enkele woordjes Koreaans. Dat is niet het geval bij een baby van minder dan zes maanden. En toch bleken die het in de test even goed te doen. Dat wil zeggen dat precies het horen van bepaalde onderschei­dingen deze inbedt in het geheugen, niet zozeer het zelf produceren van die klankonder­scheidinge­n. Stemt het overeen met uw eigen onderzoek? Dat spitst zich vooral toe op taalverwer­ving bij kinderen met een gehoorstoo­rnis en met een cochleair implantaat (elektronis­ch oor, red.). Zij hebben een lange periode gekend dat ze niet hoorden, precies de periode die het nieuwe onderzoek als cruciaal beschrijft. Ik zie dit als een sterk argument dat we er goed aan doen om bij kinderen met een gehoorstoo­rnis zo vroeg mogelijk een cochleair implantaat aan te brengen. Een heel kleine baby doet dus veel meer dan eten, huilen en slapen. HANS OTTEN

 ?? FOTO RR ?? Baby’s die een bepaalde taal horen spreken, leren die op latere leeftijd gemakkelij­ker aan dan wie uit het niets een vreemde taal leert.
FOTO RR Baby’s die een bepaalde taal horen spreken, leren die op latere leeftijd gemakkelij­ker aan dan wie uit het niets een vreemde taal leert.
 ??  ?? Prof. dr. Steven Gillis. FOTO RR
Prof. dr. Steven Gillis. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium