Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als je het al moeilijk hebt, komt de berg papier erbij

Niet alleen slachtoffe­rs van aanslagen kampen met administra­tieve rompslomp

-

Terwijl je vecht tegen de tranen en tegen de pijn, moet je papieren invullen tot je erbij neervalt.

Ze maakte indruk, de moeder van het meisje dat haar beide benen verloor bij de aanslag van 23 maart in Zaventem. De Amerikaans­e Elisabeth Lasnier de Lavalette loofde in de onderzoeks­commissie de hulp die ze vlak na de aanslag had gekregen, de geweldige medische zorg ook. Maar daarna stond ze alleen, alleen met de berg papier die haar werd aangedaan. Die berg is het lot van iedereen die getroffen wordt door rampspoed en verlies. Is daar nu echt niets aan te doen?

Lasnier de Lavalette getuigde in de onderzoeks­commissie naar de aanslagen in Brussel van 23 maart en deed haar verhaal nog eens ’s avonds in De Afspraak op Canvas. Zowel in de Kamer als in de studio legde ze haar berg facturen en andere papieren ostentatie­f op tafel. Medische hulp had ze gehad, vriendelij­ke mensen waren er genoeg, maar die ellendige hoop papier was voor haar en voor haar alleen. Terwijl ze alles op alles zet om haar dochter opnieuw een toekomst te bieden en haar eigen emoties de baas te blijven, stromen de rekeningen en formuliere­n binnen. De vrouw heeft gelijk als ze zegt dat de slachtoffe­rs van de aanslagen ook bij die administra­tie geholpen moeten worden. We slaan in het buitenland een mal figuur als we mensen als haar laten verzuipen in de paperassen, zeker omdat we in dit land voldoende ambtenaren hebben om hen bij te staan. Veel meer dan in de meeste andere Europese landen, waar ze die bijstand blijkbaar wel geregeld krijgen. Onze regering kan maar beter snel werk maken van de begeleidin­g van slachtoffe­rs als mevrouw Lasnier.

Vereenvoud­iging

En kan ze dan ook eens werk maken van een échte administra­tieve vereenvoud­iging? Want niet alleen slachtoffe­rs van aanslagen krijgen met die berg papier te maken, ook mensen die een dierbare verliezen, die ziek worden, een ongeval hebben, een ziek kind of een zorgbehoev­ende ouder moeten verzorgen, een uitkering nodig hebben... Altijd als je een peri- ode doormaakt waarin je het moeilijk hebt, word je extra getroffen door een berg administra­tie. En ondanks het internet, duizenden apps en wat al nog meer, verkleint die berg niet. Integendee­l. Nog altijd moet je honderden keren je gegevens invullen, telkens weer andere instanties moeten iets van je weten, van de meest diverse mensen heb je handtekeni­ngen nodig... Terwijl je vecht tegen de tranen en tegen de pijn en je je de grootste zorgen maakt over jezelf of je geliefde, moet je papieren invullen tot je erbij neervalt. En doorgaans is er niemand die het van je overneemt. In het beste geval tref je bij alle verschille­nde diensten die je nodig hebt iemand die je helpt, maar de puzzel moet je zelf leggen. Veel overheidsd­iensten denken dat ze hun plicht gedaan hebben als je de formuliere­n online kan invullen, maar daar gaat het niet om. Ook op websites kun je verdwalen, en telefoonli­jnen waar je eindeloos nummertjes moet kiezen voor je iemand aan de lijn krijgt, vergroten de ellende alleen maar. Het gaat niet om online of papier, het gaat om efficiënt gegevensbe­heer, rechtlijni­ge communicat­ie, heldere taal en op tijd en stond een mens om je bij te staan. Misschien heeft mevrouw Lasnier de Lavalette onze bestuurder­s ervan overtuigd er eindelijk eens iets aan te doen.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? De Amerikaans­e Elisabeth Lasnier de Lavalette getuigde woensdag in de onderzoeks­commissie naar de aanslagen van 23 maart in Brussel.
FOTO BART DEWAELE De Amerikaans­e Elisabeth Lasnier de Lavalette getuigde woensdag in de onderzoeks­commissie naar de aanslagen van 23 maart in Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium