Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Diverse meningen zijn eigen aan een democratie”

- SAMIRA AZABAR ACTVISTE BOEH ANTWERPEN

De sfeer van verzet die er in de aanloop naar de inaugurati­e van president Donald Trump in de VS is geweest, is bewonderen­swaardig. Mensen durven er nog vrijuit hun mening verkondige­n. Zo leren we toch uit de vele protesten en betogingen; ook die onder leiding van regisseur Michael Moore, waaraan beroemdhed­en als Robert De Niro en Alec Baldwin deelnemen. Het valt me op hoe groot het contrast is met wat we hier meemaken. In België, en dat kunnen we uitbreiden naar de rest van Europa, wordt veeleer een angstklima­at gecreëerd, angst om in verzet te gaan, angst om kritiek te geven. Ik denk hierbij aan de heisa over de uitspraak die Dyab Abou Jahjah op social media heeft gedaan over de aanslag in Jeruzalem waarbij vier Israëlisch­e soldaten om het leven zijn gekomen. Of je het nu met hem eens bent of niet, ik kan er niet bij dat in een democratis­ch land als België diverse meningen niet meer aan bod kunnen komen. Of toch niet allemaal. Het hele gebeuren rond Jahjah heeft veel stof doen opwaaien. Ik zie hierin vooral een dubbele gelaagdhei­d, een stukje hypocrisie waaraan het westen zich al decenniala­ng schuldig maakt. Ik heb het in bijzonder over de hypocriete houding ten aanzien van het conflict tussen de Palestijne­n en Israël. Hoe gaat het westen hiermee om? Laten we de vergelijki­ng maken met het fenomeen van apartheid, zoals we in Zuid-Afrika hebben gekend. Iedereen staat wat dit betreft duidelijk op één lijn: elke zichzelf respectere­nde democratis­che staat veroordeel­t apartheid. Waarom laten we dan toch, en dat al jarenlang, gebeuren wat er gebeurt in Israël? De VN en ook mensenrech­tenorganis­aties als Human Rights Watch en Amnesty Internatio­nal hebben de Israëlisch­e bezettinge­n in Palestina al meermaals veroordeel­d. Het arresteren van minderjari­gen, het blijvend kolonisere­n van gebieden, het uitdrijven van mensen uit hun huizen, het afbreken van woningen, ... We hebben hier te maken met een oorlogscon­text, de context van een militaire bezetting waarin andere regels gelden dan in een situatie waar burgers niet worden bedreigd. Als burgers zich in een oorlogssit­uatie verzetten, noemen we dat dan terreur of noemen we dat verzet?

Grenzen van het publieke debat?

Ik vind het vreemd dat iemand die hierover zijn mening geeft vanwege die mening wordt ontslagen. Wie bepaalt hier de grenzen van het publieke debat? Ik heb Theo Francken zich weten moeien en ook Bart De Wever laat hoe langer hoe duidelijke­r zijn kritiek op bepaalde media horen. Dus ja, het verontrust me te moeten zien dat een diversitei­t aan meningen blijkbaar niet meer kan. Ik dacht dat dat net het principe van democratie is. Uiteraard lees je in de media meningen waarmee je niet akkoord kunt gaan. Die verscheide­nheid maakt het publieke debat net boeiend en voedt de democratie.

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, REUTERS ?? In Amerika vonden afgelopen week tal van protesten plaats tegen president Donald Trump, onder meer onder leiding van regisseur Michael Moore en acteur Alec Baldwin (kleine foto). “Een mooi voorbeeld van vrije meningsuit­ing”, vindt Azabar.
FOTO'S PHOTO NEWS, REUTERS In Amerika vonden afgelopen week tal van protesten plaats tegen president Donald Trump, onder meer onder leiding van regisseur Michael Moore en acteur Alec Baldwin (kleine foto). “Een mooi voorbeeld van vrije meningsuit­ing”, vindt Azabar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium