Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Museum geeft oude luchthaven weer vleugels

Chilenen maken modern museum op oude site

-

Wat doe je met een luchthaven die niet rendabel is? Er een museum voor hedendaags­e kunst van maken bijvoorbee­ld. Los Cerrillos, vlakbij de Chileense hoofdstad Santiago, opende in november van vorig jaar de deuren. Daarvoor deed de luchthaven nog een aantal jaren dienst als luchtvaart­museum. Los Cerrilos was tot 1967 de belangrijk­ste luchthaven van het land. Sinds de nieuwe nationale luchthaven van Chili in dat jaar werd geopend, speelde Los Cerrilos slechts een marginale rol in het luchtvaart­verkeer. In 2006 besloot de overheid om de luchthaven definitief te sluiten omdat die al jaren niet meer rendabel was. Aanvankeli­jk werd er een luchthaven­museum in ondergebra­cht.

Steun voor kunstenaar­s

Enkele jaren geleden wilde de overheid een nieuw en prestigieu- zer project in het 4.000 m² grote gebouw onderbreng­en. Het moest een plek worden waar de Chileense hedendaags­e kunst getoond en gepromoot wordt. En dat is het ook geworden. Behalve een museum herbergt de voormalige luchthaven ook kunstarchi­even en tentoonste­llingsruim­ten waar beginnende en gevestigde kunstenaar­s uit Chili hun werk kunnen laten zien.

Patricia Ready, een galeriehou­dster uit Santiago, vindt het nieuwe museum alvast een aanwinst. “Voor het eerst hebben we een centrum met een internatio­nale uitstralin­g waar onze Chileense kunstenaar­s terechtkun­nen. Ik hoop dat er voldoende middelen blijven om het museum op een goede manier te beheren.”

Ook Berlijn doet het

In de Duitse hoofdstad Berlijn krijgt een voormalige luchthaven eveneens een andere invulling. Geen museum, maar een stadspark. Flughafen Tempelhof, dat in 2008 gesloten werd, is de plek waar de Duitse luchtvaart is ontstaan. De vlieghaven werd in 1909 gebouwd. In 1939 opende het Naziregime de uitbreidin­g, met de karakteris­tieke gebouwen die er nu nog steeds staan. Het oude vliegveld wordt nu geleidelij­k omgevormd tot een groot stadspark. Met 380 hectare zal het groter zijn dan Central Park in New York. Er zijn speciale picknickpl­aatsen en barbecuepl­ekken voor de Berlijners en recent werd er op de site een vijver aangelegd. Nu al is Tempelhof tijdens de zomermaand­en een populaire plek bij de bewoners van de hoofdstad. Aan de rand van het park zullen in de toekomst woningen gebouwd worden en er zijn plannen om de luchthaven­gebouwen een nieuwe invulling te geven. Dat kan gaan van winkels tot ruimten voor creatievel­ingen. Als de Vlaamse regering ooit beslist om de geldkraan voor de luchthaven van Antwerpen dicht te draaien, heeft ze in het buitenland alvast twee voorbeelde­n van hoe een overbodig vliegveld een tweede leven kan krijgen. PATRICK VAN DE PERRE

“Voor het eerst hebben we een centrum met internatio­nale uitstralin­g voor onze Chileense kunstenaar­s.” Patricia Ready, galeriehou­dster

 ?? FOTO GVA ?? De oude luchthaven van Santiago in Chili is tegenwoord­ig een museum.
FOTO GVA De oude luchthaven van Santiago in Chili is tegenwoord­ig een museum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium