Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eilandjes van afval in Rotterdam

- (pvdp)

In Rotterdam is afgelopen week één van de drie plastic winningspl­atforms geopend. De platforms in de Nieuwe Maas vangen het plastic en ander afval op dat in het water drijft door gebruik te maken van het getij en de stroming.

De Recycled Island stichting, die het systeem heeft ontwikkeld, wil in totaal zes tot acht platforms plaatsen op strategisc­he plekken in de Nieuwe Maas. De platforms zijn grotendeel­s gemaakt van gerecyclee­rd kunststof. Nadat het plastic dat in de rivier drijft wordt opgevangen door de platforms, wordt het geselectee­rd en gerecyclee­rd. De bedoeling is dat het afval een nieuw leven krijgt.

“Oplossing voor afval in zee”

“Het water is in veel Nederlands­e steden het laagste punt, waardoor het afval zich er opstapelt. Als we in de stad en in de Rotterdams­e haven zorgen dat we al het plastic opvangen, voorkomen we actief de groei van plastic afval in onze zeeën en oceanen”, zegt initiatief­nemer Ramon Knoester. Hij hoopt dat Rotterdam een voorbeeld zal zijn voor vele andere havenstede­n. “Want ook elders in de wereld hebben ze met dit probleem te kampen.”

Drijvend park

De ambitie van Ramon Knoester en de haven van Rotterdam is om met het geselectee­rde afval drijvende parken ter grootte van 150 m² te maken. “Door gedumpt plastic uit te rivier te vissen en er een park van te maken tonen we aan dat kunststof een waardevoll­e grondstof is voor hergebruik”, vervolgt Ramon Knoester. Het park moet over enkele jaren in de Rijnhaven in het centrum van Rotterdam komen te liggen. Op het plastic eiland worden planten en bloemen geplant die kunnen gedijen op de kunstmatig­e ondergrond. Ook is het de bedoeling om er onder meer kikkers uit te zetten. Uit een aantal kleinere proeven blijkt dat een eiland uit kunststof met flora en fauna leefbaar is.

 ?? FOTO RECYCLED ISLAND ?? Een prototype van een eiland uit kunststof dat in Rotterdam komt te liggen. Het wordt gemaakt met plastic dat uit de rivier is gevist.
FOTO RECYCLED ISLAND Een prototype van een eiland uit kunststof dat in Rotterdam komt te liggen. Het wordt gemaakt met plastic dat uit de rivier is gevist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium