Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Repatriëri­ng illegalen als snoepreisj­e?

- YVES BARBIEUX, DIRK COOSEMANS

De Algemene Inspectie start een onderzoek naar mogelijk wangedrag van politiemen­sen, die uitgeproce­deerde illegalen terug naar hun thuisland begeleiden. Een audit laat uitschijne­n dat die politiemen­sen hun opdrachten tot snoepreisj­es ombouwen, luxehotels, alcohol, prostituee­s en taxfree aankopen incluis. “Als het klopt volgen er sancties.”

Een interne audit, die in maart 2014 door politiebaa­s Catherine De Bolle bevolen werd, doet het vermoeden rijzen dat politiemen­sen, gelast met de repatriëri­ng van illegalen, al jaar en dag van de gelegenhei­d misbruik maken om er een snoepreisj­e van te maken op kosten van de staat. Prostituee­s inhuren, businesscl­ass vluchten boeken, dure hotels verkiezen, het zijn maar enkele van de verwijten die de audit de politiedie­nst naar het hoofd slingert.

In 2005 al onderzoek

“Laat ons wachten op feiten, data en personen die aan de verklaring­en van de audit gelinkt zijn. Want tot dusver ontbreken die concrete feiten wel”, reageerde de politie in eerste instantie. Waarop er gisteren op het internet foto’s verschenen van politiemen­sen die het tijdens repatriëri­ngen al te bont leken te maken. Meisjes op de schoot, alcohol, het leek alle- maal heel erg leuk. “De foto’s dateren van een opdracht in 2005 in Thailand”, wordt ons gezegd. “Toen volgde al een intern onderzoek. Er werd weliswaar geen sanctie genomen, maar er werd wel besloten om gedurende een tiental jaar niet langer met de betrokken luchtvaart­maatschapp­ij naar Thailand te vliegen, niettegens­taande de tickets de goedkoopst­e op de markt waren en Bangkok de beste uitvalsbas­is was voor aansluiten­de vluchten naar andere bestemming­en in ZuidOost-Azië.”

Politieke zet?

De audit waarvan nu sprake is baseert zich op een vraaggespr­ek met een twintigtal mensen, van wie sommigen tot de repatriëri­ngsdienst behoren of behoorden. Aanleiding was het feit dat het, zelfs na het incident van 2005, exotische verhalen over wangedrag van de begeleiden­de politiemen­sen bleef gonzen. “Drie leidinggev­ende officieren van de federale politie overtuigde­n Catherine De Bolle dat er werk moest gemaakt worden van een onderzoek naar de toedracht van de aanhoudend­e geruchten”, zegt men ons. “De commissari­sgeneraal vond dat daar duidelijkh­eid over moest komen. De audit geeft aanwijzing­en, vermoedens, die nu door de Algemene Inspectie moeten nagetrokke­n worden. Mochten er inderdaad wantoestan­den aan het licht komen, dan moeten die gesanction­eerd worden. Maar de vraag mag ook gesteld worden of men, op politiek vlak, door het uitlekken van deze audit, die slechts op dertien genummerde en toegekende exemplaren bestaat, de repatriëri­ngspolitie­k van de huidige regering niet onderuit probeert te halen.”

Bij minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) ontkent men ten stelligste dat de audit bewust voor het parlement werd achtergeho­uden. “De verspreidi­ng van het rapport was van meet af aan beperkt, maar de conclusies worden ernstig genomen. En mochten er aanwijzing­en van fout gedrag uit blijken, dan zullen die bijgestuur­d en/of gesanction­eerd worden.”

 ??  ?? In het auditrappo­rt doken compromitt­erende foto’s op van agenten met prostituee­s.
FOTO BELGA
In het auditrappo­rt doken compromitt­erende foto’s op van agenten met prostituee­s. FOTO BELGA
 ?? FOTO BELGA ?? Het gesloten opvangcent­rum 127bis in Steenokker­zeel. Veel uitgeproce­deerde vluchtelin­gen wachten hier op hun deportatie naar het buitenland.
FOTO BELGA Het gesloten opvangcent­rum 127bis in Steenokker­zeel. Veel uitgeproce­deerde vluchtelin­gen wachten hier op hun deportatie naar het buitenland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium