Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dure grap voor handelaars, te omslachtig voor toeristen

Ondernemer­sorganisat­ies vrezen dat maatregel voor onaangenam­e verrassing­en kan zorgen

- CHRISTOF WILLOCX

Sommige handelaars moeten tienduizen­den euro investeren om aan de normen voor de lageemissi­ezonete voldoen. Ondernemer­sorganisat­ies klagen ook de rompslomp voor toeristen aan.

Vanaf 1 februari voert Antwerpen de lage-emissiezon­e in. Dieselwage­ns die niet aan de Euro 4-norm voldoen, mogen de binnenstad enkel tegen betaling in. Tenzij de dieselwage­n aan de Euro 3-norm voldoet en een roetfilter heeft. Benzinewag­ens mogen binnen als ze minstens aan de Euro 1-norm voldoen.

“Mijn oude marktkraam voldoet niet aan de normen die de stad oplegt. Daarom heb ik op de tweedehand­smarkt een recenter kraam gekocht voor 35.000 euro”, zegt marktkrame­r Tom Mestdagh, die groenten en fruit verkoopt.

“De nieuwe maatregel van de stad jaagt me dus op grote kosten. Ik heb geen keuze, omdat ik bijna elke dag op een markt in Antwerpen sta. Dat tweedehand­smarktkraa­m geraakt overigens niet zomaar bij mij. Ik zal er nog enkele weken op moeten wachten. Gelukkig kan ik voor een tijdje een marktkraam van mijn groothande­laar huren.”

Marktkrame­rs kunnen bij de stad een premie tot 15.000 euro aanvragen als ze een nieuw marktkraam moeten kopen om de binnenstad binnen te mogen. Voorlopig hebben drie marktkrame­rs die premie gekregen.

12.500 euro betalen

Andere handelaars kunnen niet op die premie rekenen. Dat is onder meer vervelend voor Johan Pauwels, de zaakvoerde­r van het Mechelse verbouwbed­rijf JoP Solutions. “Eén van onze twee camionette­n voldoet niet meer aan de normen voor de Lage Emissiezo- ne. We moeten dus dringend een nieuwe camionette kopen. Op de tweedehand­smarkt kost zo’n camionette al snel 12.500 euro. We zullen snel een vervanger moeten vinden, want de lage-emissiezon­e gaat volgende week woensdag al in”, zegt Johan Pauwels.

“Onze camionette is vijftien jaar oud en had nog zeker twee jaar kunnen rijden, omdat we hem altijd goed hebben onderhoude­n. Door dat goede onderhoud zijn onze voertuigen minder snel rijp voor de schroothoo­p, wat goed is voor het milieu. Nu worden we eigenlijk gestraft voor het feit dat onze camionette­n zo lang meegaan. Bovendien zijn er weinig alternatie­ven op de markt. Veel camionette­s die op een milieuvrie­ndelijke brandstof rijden, hebben een beperkt laadvermog­en.”

Had Johan Pauwels de zoektocht naar een nieuwe camionette niet beter eerder aangevat? “Tja, de details van welke voertuigen nog worden toegelaten, staan nog niet zo lang op de website van de stad Antwerpen. Ik ben voor de invoe- ring van de lage-emissiezon­e, maar de stad had beter een langere overgangsp­eriode ingelast.”

Complexe registrati­e

De ondernemer­sorganisat­ies zijn over het algemeen tevreden met de invoering van de lage-emissiezon­e. Zowel het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen (NSZ), Unizo als Voka onderstrep­en dat de maatregel noodzakeli­jk is. Toch hebben de drie organisati­es één grote bekommerni­s: de mate waarin de lage-emissiezon­e toeristen afschrikt. Elke buitenland­se chauffeur, behalve de Nederlande­rs, moeten zich op voorhand via de website lez.antwerpen.be registrere­n. “Duitse toeristen die onverwacht beslissen om een weekendje in Antwerpen te overnachte­n, moeten niet alleen hun nummerplaa­t ingeven, maar ook al hun boorddocum­enten”, zegt Luc Luwel, gedelegeer­d bestuurder van Voka Antwerpen-Waasland. “De stad moet erover nadenken hoe toeristen dit vlotter en sneller kunnen doen.”

Ook Didier Boehlen, voorzitter van de Antwerp Hotel Associatio­n, maakt zich zorgen. “De bordjes van de lage-emissiezon­e zijn niet bekend bij buitenland­se toeristen. Bovendien moesten buitenland­ers een A-profiel aanmaken om hun auto te registrere­n. Dat is nodeloos complex. De stad doet ook onvoldoend­e inspanning­en om de maatregel bekend te maken buiten België en Nederland. Het is bijvoorbee­ld nog steeds niet duidelijk wanneer er infokioske­n komen op de park-and-ridezones.”

JOHAN PAUWELS

Zaakvoerde­r verbouwbed­rijf “Dankzij goed onderhoud zijn onze voertuigen minder snel rijp voor de schroothoo­p, wat goed is voor het milieu. Nu worden we daar eigenlijk voor gestraft.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Johan Pauwels: “Veel camionette­s die op een milieuvrie­ndelijke brandstof rijden, hebben een beperkt laadvermog­en.”
FOTO JORIS HERREGODS Johan Pauwels: “Veel camionette­s die op een milieuvrie­ndelijke brandstof rijden, hebben een beperkt laadvermog­en.”
 ?? FOTO GREGORY VAN GANSEN ?? Tom Mestdagh: “Een minder vervuilend marktkraam, dat ik tweedehand­s kocht, heeft me 35.000 euro gekost.”
FOTO GREGORY VAN GANSEN Tom Mestdagh: “Een minder vervuilend marktkraam, dat ik tweedehand­s kocht, heeft me 35.000 euro gekost.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium