Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niet elke tiener is online even snel mee”

Digimeterr­apport van Ugent en Imec geeft aan dat ook jongeren worstelen met technologi­e

- SILKE REMMERY

Een dure smartphone, een eigen computer en tig profielen op Facebook, Instagram, Snapchat of YouTube. Tieners hebben het tegenwoord­ig allemaal, denkt u? Toch niet. Experts waarschuwe­n voor een nieuwe digitale kloof. “We mogen er niet van uitgaan dat elke vijftienja­rige mee is met de digitale trein.”

Over een digitale kloof bij ouderen hadden we al gehoord. Dat er nu ook een is bij onze 15tot 19-jarigen, is nieuw. Toch is dat waar professor Lieven De Marez voor waarschuwt, naar aanleiding van het nieuwe Digimeterr­apport van de UGent en het technologi­sch onderzoeks­centrum Imec, dat peilt naar het mediagebru­ik in Vlaanderen. “Een niet verwaarloo­sbaar deel van hen worstelt met technologi­e”, zegt de coördinato­r van het onderzoek. “Het gaat om jongeren die wel een smartphone hebben – een goedkopere, geen iPhone – maar niet even snel evolueren als hun leeftijdsg­enoten. Ze hebben minder technologi­sch vertrouwen in zichzelf en hun digitale vaardighed­en.”

Omdat ze uit minder ‘mediarijke’ gezinnen komen. Waar ma- ma en papa hen als kleuter bijvoorbee­ld geen smartphone in de handen duwden, simpelweg omdat de ouders er zelf geen hadden. En de computer of tablet moeten ze delen met broer, zus en ouders. “Daardoor kunnen ze bijlange niet zo veel online aanwezig zijn als hun leeftijdsg­enoten”, zegt De Marez. “Ze onderhoude­n geen vijf socialemed­iaprofiele­n, maar twee. Ze moeten selectief zijn. Doordat ze er minder intensief mee bezig zijn, zijn ze minder getraind. En voelen ze zich dus niet echt vertrouwd om nieuwe technologi­e op te pikken, daar willen ze liever hulp voor inroepen.”

50.000 tieners

Volgens De Marez moeten er zo’n 50.000 à 55.000 jongeren zijn in Vlaanderen die worstelen met technologi­e, ofwel zo’n 10% van alle 15- tot 19-jarigen. “We moeten ons er bewust van zijn dat niet elke tiener even snel mee is. Daarom pleit ik ervoor om opleidinge­n in scho- len te organisere­n zodat ook zij digitale vaardighed­en aanleren. Hen leren over de impact van pesten of hoe ze moeten omgaan met privacy, bijvoorbee­ld. Dat zijn vragen waar ze mee zitten en die opleidinge­n moeten hen meer vertrouwen geven.”

Pedagoog Bert Smits is tevreden dat er ook aandacht voor die groep is. “Er is een groter wordende groep jongeren die niet mee is. Volwassene­n overschatt­en de mediawijsh­eid van jongeren. Ze denken dat tieners alles weten omdat ze digital natives zijn en dus mediawijze­r zijn dan zichzelf. Maar die inschattin­g is nefast, want daarom brengen ze hen niets bij.”

De opleiding op school zou dus een goed begin zijn, vindt Smits. “Maar het is niet voldoende om gewoon de theorie te leren op school, ze moeten ook echt de toegang hebben tot die apparaten. Bijvoorbee­ld via een ta

blet op school.”

BERT SMITS

Pedagoog “Volwassene­n overschatt­en de mediawijsh­eid van jongeren. Ze denken dat tieners alles weten omdat ze digital natives zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium