Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘P-magazine’ stopt met papieren versie

Het februarinu­mmer van Pmagazine is het laatste nummer dat op print verschijnt. De redactie geeft zichzelf twee maanden de tijd om een betalende digitale versie uit te werken.

- (mf)

De verkoop van de nieuwe P-magazine, die in november 2015 gelanceerd werd, viel niet tegen, maar door een gebrek aan advertenti­e-inkomsten is dinsdag toch beslist om het blad niet langer te drukken op papier. De komende twee maanden wil de redactie onderzoeke­n of het blad di- gitaal wel kan overleven door lezers te laten betalen voor de artikels. “Wij geven onszelf twee maanden de tijd om te polsen of dit project kans op slagen heeft. De content is er, de maffe reportages liggen klaar, zowel geschreven als op video, de shoots blijven, de eigengerei­de kijk ook. Nu is de vraag of u ook wil blijven en ons een plaatsje wil gunnen. En onze inspanning­en wil belonen. Journalist­iek – ook die van luchtigere aard – is nu eenmaal niet gratis”, klinkt het in een mededeling die dinsdagavo­nd online werd geplaatst.

In oktober 2015 dreigde het verhaal van P-magazine al te eindigen. Toen lag er een afscheidsn­ummer van de vorige hoofdredac­teur Jeroen Denaeghel in de winkel. Door het einde van P-ma

gazine kwam ook het moederbedr­ijf Think Media in de problemen. Er werd beschermin­g aangevraag­d tegen de schuldeise­rs, en het bedrijf werd in stukken verkocht.

Schulden

Maurice De Velder kocht de titel van P-magazine over en bracht die onder in het Mediageuze­n, in de Vleminckst­raat in Antwerpen. Een groot deel van de vroegere redactie werd afgedankt en sommige medewerker­s hebben nog duizenden euro tegoed van Think Media. Een rechtszaak daarover moet nog voorkomen.

Eerst zou Maurice De Velder alleen digitale plannen hebben met

P-magazine, maar uiteindeli­jk werd het toch op print uitgebrach­t als maandblad. Na vijftien nummers stopt de gedrukte versie dus alsnog. De oplage van P-ma

gazine daalde tussen 1997 en 2012 van 70.000 naar 26.000 verkochte exemplaren per nummer. Nu zou dat aantal volgens onze bronnen tussen de 15.000 en 38.000 schommelen.

Maurice De Velder was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar, net zomin als de hoofdredac­tie van het blad.

Ook Culinair Ambiance heeft het moeilijk, maar maakt al zeker een maartnumme­r. Verdere nummers zijn in voorbereid­ing, aldus de hoofdredac­tie. Het februarinu­mmer van P-ma

gazine ligt volgende week in de winkel. De abonnees worden als eerste op de hoogte gebracht van de plannen. Er komt ook meer informatie op de website en de Facebookpa­gina van het blad.

 ?? FOTO RR ?? De cover van januari. In februari verschijnt er nog een laatste nummer op print.
FOTO RR De cover van januari. In februari verschijnt er nog een laatste nummer op print.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium