Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe CD&V-schepen gaat stad groener maken

Caroline Bastiaens wil verticale beplanting, groene wagens en pop-upcontaine­rparken

- PATRICK VAN DE PERRE SACHA VAN WIELE

De prioriteit­en van kersvers schepen Caroline Bastiaens (CD&V) – de opvolgster van Philip Heylen – zijn duidelijk. Duurzaamhe­id ligt haar na aan het hart. “Ik wil de stad verder vergroenen, maar de ruimte is schaars. Daarom zoeken we naar verticale oplossinge­n, zoals planten tegen de pilaren van de luifel op het Theaterple­in”, zegt Bastiaens.

Caroline Bastiaens volgde in november Philip Heylen op als schepen van Cultuur, Stads- en Buurtonder­houd. Ze heeft nog twee jaar om haar stempel te drukken op deze stad. “Het bestuursak­koord is het canvas waarbinnen ik werk en een deel is al ingekleurd”, zegt de schepen. “Ik krijg nu de mogelijkhe­id om het verder af te werken.”

Ze legde voor zichzelf prioriteit­en vast aan de hand van enkele principes. Een duurzame en slimme stad creëren is voor haar belangrijk. Volgens Bastiaens is het ook aan de stad om het goede voorbeeld te geven en dit in nauwe samenwerki­ng met organisati­es en bedrijven. Op basis hiervan heeft ze drie speerpunte­n vastgelegd: verticaal groen, een duurzaam wagenpark en pop-upcontaine­rparken.

Beplanting op pilaren Theaterple­in

“Ik zoek nu samen met de administra­tie naar een creatieve manier om meer groen in de stad te krijgen”, zegt de schepen. “Sinds het begin van de legislatuu­r verdwenen er 1.000 bomen, maar kwamen er ook 10.000 bij. Alleen is de ruimte beperkt om nog meer groen aan te leggen.”

“Sommige straten zijn te smal voor bomen, dus moeten we onze blik verticaal richten. Ik denk aan geveltuine­n. Aan de administra­tie heb ik gevraagd om te kijken welke mogelijkhe­den er nog zijn voor grootschal­ige projecten. Een aantal zaken kan de stad zelf doen, zoals het beplanten van de zuilen van de luifel boven het Theaterple­in, of op het binnenplei­n van het administra­tief centrum Den Bell. Het zijn ingrepen die bewoners al een heel ander gevoel zouden geven in hun stad. Meer groen is belangrijk. Het helpt inzake fijn stof, de waterhuish­ouding en de bestrijdin­g van hitte-eilanden.”

Dat zijn de zaken die de stad zelf kan doen. Toch hoopt de schepen ook andere overheden mee te krijgen, bijvoorbee­ld om ook beplanting aan te brengen op de pilaren van de viaduct van de Boomsestee­nweg.

Geen benzinewag­ens meer

Van het stedelijke wagenpark – zo’n 1.168 voertuigen – rijdt momenteel 30% elektrisch of op aardgas (CNG). Daarnaast zijn er 807 voertuigen op diesel en 173 op benzine.

“De stad Antwerpen koopt nu alleen nog groene wagens aan”, zegt de schepen. “Alleen bij zeer goede argumenten kan er nog een benzinewag­ens worden gekocht. De prijs mag niet langer het doorslagge­vende argument zijn. We willen als stad niet alleen het goede voorbeeld geven, maar ook de maatschapp­elijke tendens naar groene wagens versnellen. Het doel is om tegen 2020, bij de uitbreidin­g van de lage-emissiezon­e, alleen nog groene wagens en vrachtwage­ns te hebben. Als we deze versnellin­g niet doen, zou dat pas over tien jaar zijn."

Rondtrekke­nd containerp­ark

De straten proper houdt blijft een van de grote uitdaginge­n voor schepen Bastiaens. Voor kleine hoeveelhed­en afval denkt ze aan een rondtrekke­nd pop-upcontaine­rpark. “Het gaat om afval waarvoor mensen niet noodzakeli­jk naar onze containerp­arken gaan, zoals batterijen of snoeihout”, zegt Bastiaens. “Dat kan seizoensge­bonden zijn. Tijdens de periode waarin mensen hun bomen snoeien, zouden ze naar het pop-upcontaine­rpark in hun buurt kunnen om het snoeiafval te laten verhaksele­n. De bewoner kan het dan weer meenemen om te gebruiken in de tuin. Dit initiatief helpt mensen die bijvoorbee­ld klein wonen of geen auto hebben.”

Veel kandidaten voor Maritiemmu­seum

Als schepen van Cultuur volgt Bastiaens ook de oproep op van de Vlaamse bouwmeeste­r voor het ontwerpen van het nieuw Maritiemmu­seum. Al 73 architecte­nbureau hebben daarop gereageerd. Dat aantal zal worden teruggebra­cht naar vijf, die dan een uitgewerkt voorstel moeten ontwikkele­n.

“Voor het einde van 2018 kiezen we een ontwerp”, zegt de schepen. “Tussen de inzendinge­n zitten bureaus met internatio­nale uitstralin­g. De locatie met de droogdokke­n en de bocht van de Schelde is dan ook uniek.”

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De schepen wil de palen van de luifel op het Theaterple­in laten bekleden met planten.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS De schepen wil de palen van de luifel op het Theaterple­in laten bekleden met planten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium