Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Betogers riepen op tot genocide tegen Joden”

Drie deelnemers pro-Palestijns­e manifestat­ie op Sint-Jansplein voor rechter

- JONATHAN BERNAERTS

Maakten drie deelnemers aan een proPalesti­jnse manifestat­ie op het SintJanspl­ein zich schuldig aan antisemiti­sme? Daar zal een rechter binnen een maand over oordelen. Het Forum der Joodse Organisati­es eist 1 euro schadeverg­oeding.

“Khaybar Khaybar ya yahud.” (Letterlijk vertaald: “Khaybar, Khaybar, o Joden, het leger van Mohammed keert terug.”) Dat scandeerde­n manifestan­ten op 12 juli 2014 op het Sint-Jansplein in Antwerpen-Noord. Zo’n 500 mensen waren daar samengekom­en om actie te voeren tegen de aanvallen van het Israëlisch­e leger op de Palestijns­e bevolking in de Gazastrook.

Verwijzing naar bloedvergi­eten

Hoewel de manifestat­ie rumoerig verliep, werden er na afloop geen incidenten gemeld. Toch diende het Forum der Joodse Organisati­es (FJO) twee dagen later een klacht in wegens het aanzetten tot racisme. Het voerde een amateurfil­mpje aan als bewijsstuk. “De leuze die gescandeer­d werd, is een verwijzing naar de aanval op de Joodse stad Khaybar door het leger van Mohammed in het jaar 629”, zegt David Braun, de advocaat van het FJO. “Die belegering ging gepaard met veel bloedvergi­eten. Uiteindeli­jk werden alle Joden uit Khaybar verjaagd. De slogan is een regelrecht­e oproep tot het plegen van genocide tegen de Joodse bevolking. Dat is zeer opruiende taal waar we paal en perk aan moeten stellen.”

Tweeënhalf jaar na de pro-Palestinam­anifestati­e staan drie mannen in Antwerpen terecht voor de correction­ele rechtbank. Ze worden vervolgd op basis van de antiracism­ewet. Voor Suhail A. (29), zelf afkomstig uit de Gazastrook, werd een werkstraf van 60 uur gevorderd omdat hij de leuze vanop het podium had geroepen.

Aanvraag paspoort stilgelegd

Suhail A. is zich van geen kwaad bewust en eist de vrijspraak. “Die leuze verwijst volgens hem naar een conflict dat zonder bloedvergi­eten beëindigd werd en heeft voor hem dus geen discrimine- rende betekenis. Als hij die andere interpreta­tie had gekend, had hij die woorden nooit herhaald”, pleitte zijn advocaat Jos Vander Velpen. Een veroordeli­ng zou Suhail A. trouwens bijzonder ongelegen komen: zijn aanvraag voor een Belgisch paspoort ligt voorlopig stil in afwachting van een uitspraak in de zaak.

Ook Marc De Quidt (65) uit Borgerhout zat gisteren in de beklaagden­bank. De gepensione­erde informatic­us - die wel vaker deelneemt aan acties over het conflict in het Midden-Oosten - bediende de geluidsins­tallatie op het Sint-Jansplein. Het openbaar ministerie beschouwt De Quidt als “een van de organisato­ren van de manifestat­ie” en vorderde zes maanden cel met uitstel.

Voor een andere organisato­r, Youssef R., wil het openbaar ministerie een effectieve celstraf van zes maanden. Hij liep in 2005 al een veroordeli­ng op voor het gooien van een molotovcoc­ktail naar een politiecom­bi.

Ook de advocaten van De Quidt en R. pleitten de vrijspraak, omdat uit niets zou blijken dat zij hebben aangezet tot haat tegen de Joodse gemeenscha­p.

Vonnis op 21 februari.

 ??  ?? De manifestat­ie tegen Israël vond plaats op 24 augustus 2014 op het SintJanspl­ein.
FOTO WALTER SAENEN
De manifestat­ie tegen Israël vond plaats op 24 augustus 2014 op het SintJanspl­ein. FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium