Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons voorstel maakt Oosterweel onnodig”

-

Vlaams Belang stelt een reeks maatregele­n voor die op korte termijn de mobiliteit in Antwerpen moeten verbeteren. “Dankzij deze maatregele­n is een nieuwe Scheldekru­ising zelfs niet nodig”, zegt Jan Penris.

Vlaams Belang-mandataris­sen Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Jan Penris presenteer­den hun voorstelle­n aan het kruispunt voor het Sportpalei­s. “De plek is symptomati­sch voor de mobiliteit­schaos in Antwerpen”, zegt Dewinter. “Terwijl er volop wordt gediscussi­eerd over Oosterweel staat het verkeer stil. Wij vragen dat er eindelijk een beslissing komt en dat er ondertusse­n enkele noodzakeli­jke maatregele­n worden getroffen.”

Kruispunte­n overbrugge­n

Die maatregele­n komen neer op een betere afstemming van de werken op elkaar en een vlotte doorstromi­ng van het verkeer op de Kaaien, de Leien en de Singel.

“De Kaaien moeten breed genoeg zijn en de afstelling van de verkeersli­chten moet zorgen voor een groene golf”, zegt Penris. “Op de Leien zijn meer parkeerpla­atsen nodig langs de ventwegen. De Singel kan dan weer als snelweg worden ingericht door de kruispunte­n te over- bruggen of te ondertunne­len.”

Op de Ring zit dan weer te veel verkeer dat er niet thuishoort. Dat kan voor een deel worden afgeleid door het gratis maken van de Liefkensho­ektunnel. Vlaams Belang haalt ook het idee van de grote Ring uit de jaren zestig boven. “Het verkeer kan worden afgeleid via de al aangelegde verkeerskn­oop in Ranst naar de E19”, zegt Penris.

Een tram op de Kaaien of over de Londenstra­at ziet de partij niet zitten. “Wij geloven niet in de verdere vertrammin­g van de stad”, zegt Penris. “Dat beloont de stadsvluch­t en leidt ertoe dat bij incidenten het hele net stilvalt. Als ze het openbaar vervoer willen uitbreiden, pleiten we voor wendbare, kleine, elektrisch­e bussen.”

Volgens Penris zijn de maatregele­n goedkoper dan Oosterweel.

Gemeentera­adslid Anke Van dermeersch wil bovendien op de volgende gemeentera­ad weten of het stadsbestu­ur de uitslag van een mogelijke volksraadp­leging zal volgen.

 ??  ?? Anke Van dermeersch, Filip Dewinter en Jan Penris stellen samen met enkele militanten hun mobiliteit­splan voor.
FOTO DIRK KERSTENS
Anke Van dermeersch, Filip Dewinter en Jan Penris stellen samen met enkele militanten hun mobiliteit­splan voor. FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium