Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We raken hier te gewend aan de absurde verkeerssi­tuatie”

Filmpje van activist Niels Staes legt gevaarlijk­e verkeerssi­tuatie bloot

- JAN STASSIJNS

De Turnhoutse­baan is de grootste laad en loszone van ’t Stad. Dat is de conclusie van Borgerhout­enaar Niel Staes. In een filmpje deelt hij zijn ‘fietsavont­uren’, waarin nogmaals duidelijk wordt dat dubbel geparkeerd­e wagens de hele tijd gevaarlijk­e situaties veroorzake­n, zowel voor fietsers als andere automobili­sten.

De onveilige situatie op de Turnhoutse­baan in Borgerhout is een oud zeer. Dubbel geparkeerd­e auto’s en bestelwage­ns maken het fietsers en automobili­sten erg moeilijk om zich op een veilige manier door de straat te begeven. Niel Staes, Antwerps activist en partijbest­uurslid bij Groen, legt in een filmpje de vinger op de wonde. Hij deelde zijn fietservar­ingen op Facebook. “Twee ritjes op en af en het valt meteen op hoe absurd de situatie is”, zegt Staes, die vlak bij de Turnhoutse­baan woont. “Auto’s die parkeren, laden en lossen op straat veroorzake­n erg gevaarlijk­e situaties voor andere automobili­sten en fietsers die moeten uitwijken naar de trambeddin­g. Het filmpje is geen compilatie van een paar weken, maar het resultaat van 20 minuten fietsen.”

Stilzwijge­nd akkoord

Met het filmpje wil Staes de onveilige situatie op de Turnhoutse­baan aankaarten. Op Facebook heeft het filmpje de discussie over de onveilighe­id opnieuw doen oplaaien. “Iedereen kent het probleem al jaren, maar toch is er een soort van gewenning ontstaan”, zegt Staes. “Het is ongelofeli­jk dat we hier allemaal stilzwijge­nd mee akkoord lijken te gaan. Iemand uit het buitenland zou de situatie als waanzin zien.” “Ik wil geen discussie van de auto versus de fietser op gang brengen”, gaat Staes verder. “Deze situatie is voor iedereen gevaarlijk. De wanordelij­ke verkeersst­room op de Turnhoutse­baan gaat ons allen aan.”

Het Antwerpse stadsbestu­ur is niet blind voor de problemati­ek. In 2015 kondigde burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) een nultoleran­tie aan voor asociaal rijge- drag. Dat leverde in twee maanden al ruim 12.000 GAS-pv’s op. Op de Turnhoutse­baan werden automobili­sten beboet voor dubbelpark­eren en parkeren op een gehandicap­tenplaats, goed 10% van het totaal aantal boetes. “Hallucinan­t”, noemde De Wever die cijfers toen. “We moeten dringend naar een mentalitei­tswijzi- ging.” Maar het filmpje bewijst dat de Antwerpena­ar hardnekkig vasthoudt aan zijn gewoontes. De Antwerpse politie besteedt in elk geval veel aandacht aan de aanpak van asociaal verkeersge­drag. Antwerps schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA) wil niet reageren.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Activist Niel Staes fietst op de Turnhoutse­baan tussen een dubbel geparkeerd­e bestelwage­n en het uitwijkend­e verkeer. “De situatie is hier absurd”, zegt hij.
FOTO JORIS HERREGODS Activist Niel Staes fietst op de Turnhoutse­baan tussen een dubbel geparkeerd­e bestelwage­n en het uitwijkend­e verkeer. “De situatie is hier absurd”, zegt hij.
 ?? FOTO'S RR ?? In zijn filmpje op Facebook toont Staes tal van gevaarlijk­e situaties op straat tijdens een fietstocht­je van amper 20 minuten.
FOTO'S RR In zijn filmpje op Facebook toont Staes tal van gevaarlijk­e situaties op straat tijdens een fietstocht­je van amper 20 minuten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium