Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een busreis schept altijd een speciale band”

Antwerpse fotograaf Nick Claeskens (26) brengt busuitstap­pen in beeld in boek ‘Bus Stop’

- KATRIJN SERNEELS

Op busreis zijn we allemaal al eens geweest. “Het begint wanneer we als kind op schoolreis gaan”, zegt Nick Claeskens (26), die 35 keer op busreis ging voor zijn nieuwe fotoboek Bus Stop. “Maar ik reisde ook mee met Antwerpsup­porters naar een voetbalmat­ch en naar Tomorrowla­nd.”

Mirakels heeft hij niet zien gebeuren tijdens zijn busreizen. “Daar was ik ook niet naar op zoek, het gaat mij om de kleine verhalen van mensen, over hoe samen op een bus stappen een band creëert”, vertelt de Antwerpse fotograaf Nick Claeskens. “Voor mijn eindwerk fotografie maakte ik een reeks over de mensen die leven in de woontorens op de Luchtbal, waar ikzelf ook ben opgegroeid. Ik wou het beeld dat het allemaal marginalen of migranten waren die er wonen, bijstellen.” Met zijn boek over busreizen,

Bus Stop, wil hij ook een cliché onderuitha­len. “Namelijk dat het alleen kinderen en ouderen zijn die nog met een bus op uitstap gaan. Ik heb ook veel jonge en werkende mensen op de bus zien stappen. Van voetbalsup­porters tot arbeiders die elke dag worden opgepikt om door de chauffeur naar hun werk bij vliegtuigb­ouwer SABCA te worden gebracht. Of festivalga­ngers op weg naar Tomorrowla­nd.”

Stoffig imago

Op reis met de bus, het klinkt wat stoffig. “Het imago is stoffig, maar de bussen zelf zijn pico bello in orde. Ik volgde chauffeurs van kleine familiebed­rijven, met namen als De Magneet en De Arend. Vaak zijn dat man en vrouw, of een vader met zijn zonen die het busbedrijf vormen. Die bussen zijn hun leven en hun trots, maar opvolging vinden is moeilijk: veel jonge mensen laten zich afschrikke­n door de onregelmat­ige werkuren, ’s avonds, in het weekend…”

Nick wilde de sfeer van de busreizen vastleggen nu het nog kan. “Want die traditie van busreizen is aan het verdwijnen. Opstappen bij een chauffeur die je het gevoel geeft dat hij je nonkel zou kunnen zijn, dat is iets unieks. Als je op een bus van Eurolines stapt, heb je dat familiale gevoel niet. Of Flixbus, de naam alleen klinkt koud en zakelijk.”

Populaire plekken

Gelukkig zijn er nog busbedrijv­en met een naam die uit het hart komt, niet van een marketingb­ureau. “De Pelikaan is ook een heel mooie. Genoemd naar de Pelikaanst­raat in Antwerpen, waar vele bussen vroeger vertrokken. Er zijn nog steeds een aantal plekken in Antwerpen waar je vaak een bus ziet staan wachten, met de laadbakken open voor de bagage. Voor de PIVA in de Desguinlei bijvoorbee­ld, daar vertrekken veel bussen vol jongeren die op kamp trekken. Of aan het oude postgebouw net voorbij de brug van station Antwerpen-Berchem, dat is ook een populaire plek om af te spreken.”

De muziek die de buschauffe­ur opzet, geeft al vaak aan wie de passagiers gaan zijn. “Als er K3 opstaat, dan ben je vertrokken voor een schoolreis of een kamp. Zware beats, daar houden de Antwerpsup­porters van. Ik ben met hen meegereden naar een match in Wallonië, qua ambiance is dat heel bijzonder. De chauffeur ging mee naar de match kijken en ik ook, want ik ben wel een Antwerpsup­porter. De bus afbreken? Dat is niet gebeurd, ze hadden gelijkgesp­eeld (lacht). Toen ik ook een keer met Anderlecht­suppor- ters meereed, begonnen die in de bus voor mij hun clublied te zingen. Een mooi moment. Zo’n busreis schept toch altijd een bijzondere band.”

 ?? FOTO NICK CLAESKENS ?? Kinderen op schoolreis met de bus. Nick wilde de sfeer vastleggen nu het nog kan. “Want die traditie van busreizen is aan het verdwijnen.”
FOTO NICK CLAESKENS Kinderen op schoolreis met de bus. Nick wilde de sfeer vastleggen nu het nog kan. “Want die traditie van busreizen is aan het verdwijnen.”
 ?? FOTO NICK CLAESKENS ?? Onderweg met de bus naar Tomorrowla­nd. “Niet alleen ouderen en kinderen gaan op busreis, het is iets voor alle leeftijden.”
FOTO NICK CLAESKENS Onderweg met de bus naar Tomorrowla­nd. “Niet alleen ouderen en kinderen gaan op busreis, het is iets voor alle leeftijden.”
 ?? FOTO NICK CLAESKENS ?? Een bus van autocarbed­rijf Meetjeslan­d vertrekt aan café Parking in Eeklo. “Als je op een bus van Eurolines stapt, heb je dat gevoel van verbondenh­eid niet.”
FOTO NICK CLAESKENS Een bus van autocarbed­rijf Meetjeslan­d vertrekt aan café Parking in Eeklo. “Als je op een bus van Eurolines stapt, heb je dat gevoel van verbondenh­eid niet.”
 ?? FOTO NICK CLAESKENS ?? Nick Claeskens: “Ik volgde vooral chauffeurs van kleine familiebed­rijven. Die bussen zijn hun leven en hun trots.”
FOTO NICK CLAESKENS Nick Claeskens: “Ik volgde vooral chauffeurs van kleine familiebed­rijven. Die bussen zijn hun leven en hun trots.”
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO NICK CLAESKENS ?? Boven: Mee met Antwerpsup­porters naar een uitmatch in Wallonië: “Een bijzondere ambiance. De bus afbreken? Nee hoor, ze hadden gelijkgesp­eeld. Onder: fotograaf Nick Claeskens.
FOTO NICK CLAESKENS Boven: Mee met Antwerpsup­porters naar een uitmatch in Wallonië: “Een bijzondere ambiance. De bus afbreken? Nee hoor, ze hadden gelijkgesp­eeld. Onder: fotograaf Nick Claeskens.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium