Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Google promoot vooral... Google

-

Wie de zoekmachin­e van Google gebruikt om ITapparatu­ur te vergelijke­n, krijgt bovenaan de resultaten­lijst bijna uitsluiten­d advertenti­es te zien voor producten die door Google zélf worden verkocht.

Tot die opmerkelij­ke conclusie komt de Wall Street Journal, op basis van een onderzoek door het Amerikaans­e online databureau Semrush. Dat analyseerd­e 1.000 zoekopdrac­hten via Google voor 25 IT-producten, van laptops en smartphone­s tot virtual reality-brillen of slimme thermostat­en.

Het resultaat van die 25.000 zoekopdrac­hten toont volgens de Wall Street

Journal aan hoe Google zijn dominante positie als zoekmachin­e gebruikt om de eigen business via Google Store of die van zusterbedr­ijven binnen de moederhold­ing Alphabet te promoten.

Zo leverde elk van de 1.000 zoekopdrac­hten naar ‘laptops’ in de eerste plaats een advertenti­e op voor Chromebook, met Google Chrome OS als besturings­systeem. De zoekresult­aten voor ‘watches’ startten in 98 procent van de gevallen met een advertenti­e voor een Android smartwatch – ook met Google-software. Nog meer be- wijs: de zoektocht naar ‘rookdetect­or’ leverde in 99 procent van de antwoorden een verwijzing op naar een internetge­relateerd rookalarm van Nest, een zusterbedr­ijf van Google. Idem voor de slimme thermostaa­t die door Nest geleverd wordt.

Globaal stonden in 43 procent van de 25.000 zoekopdrac­hten twee IT-producten bovenaan die gerelateer­d zijn aan Google.

Amper een week nadat de krant het management van Google over de uitkomst van de studie had ingelicht, bleek bij een tweede steekproef het aandeel van de Google-producten tot 19 procent gezakt. De ‘schoonmaak’ gebeurde zonder verdere uitleg door Google. De snelle reactie toont alleszins aan hoe gevoelig het dossier ligt. De advertenti­ediensten AdSense en AdWords zijn dan ook de belangrijk­ste inkomstenb­ron van Google. Jaarlijks brengen ze de internetgi­gant 70 miljard dollar op.

De Europese Commissie heeft niet gewacht op de Amerikaans­e studie om in het verweer te gaan tegen AdWords en AdSense. Vorige zomer opende Europees commissari­s Margarethe Vestager een officieel onderzoek naar ‘machtsmisb­ruik’. Ze wil een einde maken aan de manier waarop Google zichzelf een bijna-monopolie heeft bezorgd op de online advertenti­emarkt.

Het is onduidelij­k wanneer het Europese onderzoek zal afgerond zijn, maar de kans dat er nog voor de zomer wordt geland is erg klein. Allicht wil de Commissie eerst een beter zicht krijgen op hoe de politieke en handelsrel­aties met de nieuwe Amerikaans­e regering van Trump verlopen.

 ?? FOTO BELGA ?? Europees commissari­s Margarethe Vestager.
FOTO BELGA Europees commissari­s Margarethe Vestager.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium