Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen blank onderonsje meer

- DENNIS VAN GOETHEM

Veertien nominaties voor een musical en een lijst kanshebber­s die eindelijk de diversitei­t in de filmindust­rie weerspiege­lt: dat zijn de opvallends­te vaststelli­ngen bij de bekendmaki­ng van de Oscarnomin­aties.

In 2015 en 2016 waren er uitsluiten­d blanke acteurs genomineer­d voor een Oscar. Tijdens de uitreiking van vorig jaar ging de hashtag #OscarsSoWh­ite viraal en riepen verschille­nde zwarte acteurs, onder wie Will en Jada Pinkett Smith, op om de uitreiking te boycotten. Maar dit keer zijn er volop nominaties voor films met zwart talent.

Zeven van de twintig genomineer­de acteurs zijn gekleurd, net als drie scenariste­n en één regisseur. Bovendien zijn drie van de negen titels die in de running zijn als beste film – Hidden Figures,

Fences en Moonlight – gebaseerd op de Afro-Amerikaans­e cultuur of geschieden­is. Vooral Moon

light, een sterke film van de zwarte regisseur Barry Jenkins over een zwarte jongen met gevoelens voor iemand van hetzelfde geslacht, doet het goed, met acht nominaties.

De diversitei­t steekt vooral de kop op in de categorie voor beste vrouwelijk­e bijrol, waar met Viola Davis, Naomie Harris en Octavia Spencer drie van de vijf actrices zwart zijn. Voor Davis is het haar derde Oscarnomin­atie, de eerste keer dat een zwarte actrice dat lukt.

Concurrent voor zichzelf

Maar de grootste kanshebber tijdens de 89ste Academy Awards is een musical van een blanke regisseur met twee blanke hoofdrolsp­elers: La La Land. De film met Ryan Gosling en Emma Stone won eerder deze maand al zeven Golden Globes en maakt nu kans op veertien Oscars. Naast beste soundtrack en beste song - een categorie waarin de film zelfs zichzelf beconcurre­ert - is La La Land ook kandidaat voor de vier belangrijk­ste categorieë­n: beste film, beste acteur en actrice, beste regisseur.

Zo evenaart de musical het record van All About Eve (1950) en ook Titanic, dat exact twintig jaar geleden evenveel nominaties binnenreef. Titanic ging toen met elf Oscars aan de haal, op 26 februari weten we of La La Land dat record kan aanvallen.

Keizerin van de nominaties blijft Meryl Streep. De 67-jarige actrice maakt voor de twintigste keer kans op het beeldje voor beste vrouwelijk­e hoofdrol. Voorts drukt Hollywood verloren zoon Mel Gibson weer aan de boezem: zijn oorlogsfil­m Hacksaw Ridge versiert zowaar zes nominaties, waaronder eentje voor Gibson als beste regisseur.

Opvallende afwezigen zijn er ook. Zo laat de Academy cineast Martin Scorsese grotendeel­s links liggen: Silence haalt slechts één nominatie. Nog een afwezige is Amy Adams. De actrice kende nochtans een sterk najaar, met hoofdrolle­n in Nocturnal Animals en Arrival. Des te opvallende­r omdat die laatste film wel acht keer genomineer­d is. Alsof Arrival sterk is ondanks in plaats van dankzij de hoofdrolsp­eelster.

La La Land verschijnt vandaag in de Vlaamse bioscopen. Meer over de film op blz. 26.

 ??  ?? Emma Stone en Ryan Gosling in La La Land.FOTO RR
Emma Stone en Ryan Gosling in La La Land.FOTO RR
 ??  ?? Denzel Washington en Viola Davis inFences.FOTO RR
Denzel Washington en Viola Davis inFences.FOTO RR
 ??  ?? Mahershala Ali in Moonlight.FOTO RR
Mahershala Ali in Moonlight.FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium