Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vanhaezebr­ouck ontloopt schorsing

- (dvd)

Hein Vanhaezebr­ouck heeft een voorwaarde­lijke schorsing van één match gekregen voor zijn gedrag tijdens de topper AA Gent Anderlecht en zit zondag dus op de bank tegen Club Brugge. De clash is alvast gekruid, want de Buffalo’s gebruikten beelden van onder andere Michel Preud’homme om hun pleidooi te versterken.

De bewuste match – AA Gent versus Anderlecht (2-3) – dateert al van 22 december. Vanhaezebr­ouck moest gisteren op het matje komen voor zijn reactie na de rode kaart voor Esiti en het “aanhoudend­e protest” waarvoor hij naar de tribune werd gestuurd.

De bondsprocu­reur vroeg één week schorsing, verwijzend naar “de voorbeeldf­unctie”. Maar de advocaat van AA Gent, Sébastien Ronse, haalde alles uit de kast om een straf te vermijden. En dus werd er met de vinger naar anderen gewezen. “We mogen niet vergeten dat de aanleiding een manifeste blunder van de scheidsrec­hter ( Erik

Lambrechts, red.) was”, zei Ronse. “De trainer heeft gereageerd, maar niet op een buitenspor­ige manier.”

Maar het meest effectief in het pleidooi waren de door Gent aangebrach­te beelden van collega-trainers die het nog bonter maakten. Ongezien, zeker omdat een van hen – Preud’homme – zondag de tegenstand­er is. De filmpjes misten hun effect niet: de effectieve week werd een voorwaarde­lijke.

De voorzitter van de Geschillen­commissie wou de reactie van Vanhaezebr­ouck niet goedpraten, maar wou wel dit zeggen: “De commissie mag niet worden misbruikt om een neerslag te hebben op de competitie – dat slechts enkele personen worden vervolgd als ook andere trainers bepaalde zaken doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium