Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs voor tien miljard laten ze hem niet gaan”

Ben-Haim en Brugge hebben akkoord, maar Maccabi staat vertrek flankspele­r in de weg

-

De kans dat Club Brugge zijn gewenste flankaanva­ller in Israël vindt, is bijzonder klein. Ondanks een persoonlij­k akkoord voor 3,5 seizoenen met Tal BenHaim (27) blijft de speler normaal gezien nog een half seizoen actief bij Maccabi Tel Aviv. Tenzij Club bereid is haar eigen transferre­cord fors te verbreken.

Vader en makelaar Ofir Ben-Haim trok maandag aan de alarmbel bij het Israëlisch­e radiostati­on 102 FM. In een emotioneel interview verklaarde hij hoe Maccabi Tel Aviv zijn zoon zijn droomtrans­fer niet gunde ondanks een meer dan aardige financiële inspanning van Club. Papa Ben-Haim gooide elk detail open en bloot op tafel en verklaarde dat de hele situatie een negatieve invloed heeft op de prestaties van zijn zoon. Allemaal in de hoop om Maccabi wat inschikkel­ijker te maken.

Hoop die gisteren al aardig de kop was ingedrukt toen we Ofir Ben-Haim rechtstree­ks contacteer­den. “Ik denk niet dat ze mijn zoon zullen laten gaan. Tal kan zich nog verzoenen met een extra half seizoen bij Maccabi, maar ik blijf hopen dat alles de komende dagen nog rond zal komen. Al vrees ik dat Maccabi mijn zoon zelfs bij een bod van tien miljard euro niet zal laten vertrekken.”

Een uitspraak waarmee Ofir Ben-Haim de prioriteit­en van Maccabi wil aantonen. BenHaim heeft een clausule in zijn contract waardoor hij vanaf 15 juli voor een vastgelegd bedrag van zo’n 2,9 miljoen euro kan vertrekken. Club Brugge bood deze winter in eerste instantie een basisbedra­g van 3,1 miljoen euro en verbeterde dat aanbod een paar dagen geleden met een paar honderddui­zend euro. Maccabi wees beide voorstelle­n af.

Technisch directeur Jordi Cruijff wil liever niet reageren op de hele transferza­ak, maar feit is dat de club, nadat ze de titel vorig jaar aan Hapoel Beer Sheva moest laten, sportieve weerwraak belangrijk­er vindt dan een slordige 500.000 extra winst op haar sterspeler. Maccabi Tel Aviv is financieel een van de gezondste clubs in Israël en hoeft sterspeler­s dus niet meteen van de hand te doen. Bovendien haalde het vorige zomer met de verkoop van Eran Zahavi aan het Chinese Guangzhou R&F nog een kleine acht miljoen euro binnen.

De club vreest ook dat ze een week voor de transferde­adline geen vervanger zal vinden voor Ben-Haim. Maccabi beschikt al over het maximaal toegelaten aantal van zes buitenland­ers in zijn kern en ziet niet meteen welke haalbare Israëliër in staat is het gat na Ben-Haim in te vullen.

4,5 miljoen euro gewenst

Wil Club Brugge Ben-Haim alsnog halen, dan zal het een enorme financiële inspanning moeten doen. Vanuit de Israëlisch­e club klinkt het dat een bod dat de vastgelegd­e clausule enorm overstijgt – de circuleren­de 4,5 miljoen euro is een correct bedrag – Maccabi over de streep kan trekken. Al lijkt het heel erg sterk dat de landskampi­oen dit bedrag zomaar op tafel zal leggen.

Blauw-zwart legde in het verleden nooit meer dan vier miljoen euro neer voor een speler (Hans Vanaken aan Lokeren en voor Koen Daerden aan Genk). Het lijkt dan ook logischer dat Club in de laatste week van deze transferpe­riode uitkijkt naar andere pistes om die gewilde flankaanva­ller alsnog binnen te halen.

 ??  ?? Tal BenHaim.FOTO PHOTO NEWS
Tal BenHaim.FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium