Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leye jaagt mis t uit de hoo fden

Achtste competitie­doelpunt van Senegalees brengt Essevee weer mee op kop

- FRANK BUYSE

Eerst was er zoveel mist op het veld dat de thuisploeg al na zeven minuten blekere shirts aantrok. Dat hielp de ref, maar de mist in de hoofden van de thuisspele­rs bleef, Essevee vond in de eerste helft maar geen gaten in de organisati­e van Moeskroen. Na de rust was daar evenwel toch weer Mbaye Leye, die een goal cadeau kreeg. Goed voor een zuinige zege. Essevee is met 6 op 6 perfect gestart.

Moeskroen plooide terug en de thuisploeg raakte maar niet in zijn vlotte combinatie­spel. Essevee slaagde er niet in een hoog tempo op te leggen en vond geen oplossinge­n voor de bezoekende afweer. Pas na een halfuur kwam er een eerste kans, toen Mohamed dom terugspeel­de. Maar Leye, alleen voor Delac, lobde over doel. Verder toch maar een schimmig vertoon. Dat begon al op de match tegen Waasland-Beveren te lijken, begin december, toen de West-Vlamingen, elf thuismatch­en ongeslagen, op 1-1 bleven steken, het begin van een kwalijke 3 op 9.

Dat moest dus beter na de rust. En jawel, nog geen vier minuten ver belandde een voorzet van Hamalainen via Coopman in een gat. En dat had Leye klaar gezien. De boss schoot simpel zijn achtste competitie­doelpunt van het seizoen binnen. In buitenspel­positie volgens de bezoekers. De beelden gaven hen achteraf gelijk, maar ref Boterberg keurde de goal wel goed. Ook dat is Essevee dit seizoen: altijd weer op de moeilijke momenten toeslaan.

Zuinig en matig

Want die goal vergemakke­lijkte de zaken. Moeskroen, nog maar twee keer buitenshui­s gewonnen dit seizoen, moest nu wel komen, maar was offensief onmondig en liet steeds meer ruimte. Eerst Leye (naast) en dan de ingevallen Gueye (Delac redde) konden niet profiteren. Ze kwamen in de laatste minuut nog goed weg toen Boterberg geen graten zagen in een handsbal van Hamalainen, heel Moeskroen was furieus. Het bleef bij een zuinige 1-0, na een al bij al matige prestatie. Maar Essevee is alvast tot vanavond weer co-leider.