Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo vroeg al winnen: plezant”

- JAN PIETER DE VLIEGER

Tweede koers van het jaar, eerste zege. Tom Boonen (36) won gisteren de tweede rit in de Ronde van San Juan na puik ploegwerk, vóór de Italiaanse spurter Elia Viviani. “Plezant om zo vroeg op het seizoen al een keertje te winnen.”

Het zag er nog even benauwd uit toen Viviani in de laatste meters fors kwam opzetten. Maar Boonen maakte zich flink breed en week net genoeg uit naar rechts om de Italiaan achter zich te houden. Op de zege van Boonen viel hoe dan ook weinig af te dingen. Viviani kan zich troosten met de leiderstru­i. Boonen staat nu derde in

het klassement, net achter zijn ploegmaat Fernando Gaviria, die maandag de eerste rit won.

Bij Quick Step Floors was vooraf overigens afgesproke­n dat de ploeg in Argentinië maandag voor Gaviria zou werken en gisteren voor Boonen. Missie geslaagd dus. “We hebben de rollen omgedraaid: de volgorde was Max (de Argentijn Maximilian­o Richeze,

nvdr.), Fernando en ik”, zei Boonen. “Het was chaotisch – zoals het hier altijd chaotisch is. De boog van de laatste kilometer stond dwars langs de kant van de weg. Dus je moest wat gokken, is nu hier of niet? Maar gelukkig hadden we dit verkend op training en zagen we de finish voor ons uit liggen. In positie zeven, acht hebben we in de luwte afgewacht. We hebben alle drie heel goede sprints gereden, ik heb één van de hoogste piekvermog­ens van de laatste tien jaar gehaald.”

Boonen vloog na afloop in de armen van ploegleide­r Bramati. Zoals bekend stopt hij na Parijs-Roubaix met koersen, zijn seizoen duurt amper drie maanden. “Het is dan ook plezant om meteen al te kunnen winnen. Het seizoen is niet lang voor mij, ik wou vandaag goed zijn. Ik ben ook blij dat ik mijn goede vriend Fernando gisteren heb kunnen helpen. Als je de kans krijgt, moet je het ook afmaken. Het toont alleen maar aan dat ik gelijk had over mijn conditie en dat het de goede kant uitgaat.”

“Of dit mijn laatste sprint was? Ik denk het niet. Nu is het tijdrit en dan richting bergen. Nu is het op het gemak en ook wat bijtrainen. Want de etappes zijn niet lang. En in het weekend opnieuw meesprinte­n. Eén van ons twee dan, Fernando of ik.”

Tijdrit met gewone fiets

“Vandaag de tijdrit? A bloc gaan zeker? Maar je mag niet met een tijdritfie­ts rijden. Vreemd. Ik begrijp het niet. Als je een tijdrit inlegt, laat de renners dan ook met een tijdritfie­tsen rijden. Nu is het met een gewone fiets, dan is mijn goesting al over. Komt nog bij dat ik door mijn schijfremm­en niet met een vol wiel kan rijden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium