Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ross Brawn moet Ecclestone doen vergeten

-

Eén dag nadat Bernie Ecclestone zelf liet weten dat er voor hem geen plaats meer was in de nieuwe structuur van de Formule 1, maakte nieuwe grote baas Chase Carey bekend met wie hij de koninginne­nklasse van de autosport in goede banen wil leiden. Opvallends­te naam op zijn lijstje: Ross Brawn, de man achter de successen van Michael Schumacher.

Ross Brawn, 62 ondertusse­n, bracht zowat zijn hele profession­ele leven door in de Formule 1. Bij Williams, Benetton, Ferrari en zijn eigen Brawn GP-team behaalde hij maar liefst 19 wereldtite­ls. Het gros daarvan samen met Michael Schumacher, de rijder die Brawns tactische doorzicht het best naar de piste vertaalde.

Na met Jenson Button en zijn eigen Brawn GP ook de wereldtite­l te hebben veroverd, verkocht Brawn de renstal aan Mercedes, waar hij gedurende vier jaar een steeds minder belangrijk wordende rol vervulde. In 2013 stapte de uitgerange­erde Brawn er op.

Nu kan de Brit door de grote poort terug naar de Formule 1. De meestertac­ticus, die nooit aarzelde om de schemerzon­e van het regelboekj­e ten volle te benutten, mag zich nu over de sportieve toekomst van de F1 ontfermen. Het verhaal van de stroper en de boswachter, weet u wel. En Brawn heeft alvast grootse plannen. “In tegenstell­ing tot een golftornoo­i of een voetbalmat­ch kan je als tv-kijker een F1race niet halverwege oppikken”, zei Brawn vorige maand nog. “Te ingewikkel­d, met al die pitstops en verschille­nde strategieë­n. Om volk te lokken, moet de F1 dan ook dringend iets doen aan haar format, aan de manier waarop ze zichzelf presenteer­t aan de buitenwere­ld.” Volgens geruchten in de paddock wil Brawn twee races van een uur per weekend invoeren. Een idee dat Bernie Ecclestone vijf jaar geleden al opperde.

(gve)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium