Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Juffrouw’ Danira geeft in Pius X les over liefde

- WIM DEHANDSCHU­TTER

Twee nieuwe, tijdelijke leerkracht­en in het Pius XInstituut in Antwerpen. Juffrouw Danira Boukhriss (26) en meester Lieven Scheire (35) hebben een dag les gegeven aan het vijfde middelbaar. En heel Vlaanderen mag meekijken in het nieuwe Eénprogram­ma De Klas.

“In mijn les mag worden gekust. Mits wederzijds­e toestemmin­g natuurlijk.” Danira Boukhriss zet meteen de toon, als ze de klasregels op bord schrijft. De tv- presentatr­ice en journalist­e, die voor een groep leerlingen uit het vijfde middelbaar van Pius X staat, is uitgenodig­d voor een gastcolleg­e over de liefde.

Juffrouw Danira was als tiener al erg bezig met flirten, daten en jongens kussen, en wil weten hoe tieners van vandaag daarmee omgaan. De gelegenhei­dsleerkrac­ht vraagt hoe de sociale media de spelregels van de tienerlief­de hebben veranderd. En ze onthult het geheim van een perfecte kus. Het bijzondere college is volgende dinsdag te zien in de eerste aflevering van De Klas, waarin een bekende Vlaming zestienjar­igen onderwijst over een zelfgekoze­n thema.

Direct een vertrouwen­sband

“Dit was een van de mooiste ervaringen in mijn nog jonge tv-carrière”, blikt Danira terug op de opnames. “Het was een atypische les, het best te vergelijke­n met zedenleer. Liefde is geen gemakkelij­k onderwerp om over te praten, maar elke jongere deed dat op zijn eigen, mooie manier. Zelfs wie nog geen lief had, had een duidelijk beeld over de liefde.”

De leerlingen praatten verras- send openlijk. Dat was geen evidentie, beseft Danira. “Ik had die jongens en meisjes nog nooit gezien, laat staan gesproken. Maar ik voelde direct een vertrouwen­sband. Vanaf de eerste minuut deden ze goed mee. Ze waren op hun gemak bij mij.”

Het Pius X-Instituut is een van de vier Vlaamse scholen waar BV’s les komen geven. In een latere uitzending praat tv-maker en wetenschap­per Lieven Scheire met dezelfde leerlingen over menselijke genetica. Scholieren in Brugge, Hasselt en Gent krijgen dan weer Philippe Geubels,

Erik Van Looy, Otto-Jan Ham, Tom Waes, Siska Schoeters of Maaike Cafmeyer voor de klas.

Verschille­nde richtingen

“Productieh­uis Woestijnvi­s vroeg ons twee jaar geleden om mee te werken”, zegt directeur Lode Demuylder van Pius X. “We hebben daar een tijdje over nagedacht, omdat de jongeren zich op televisie toch zouden blootgeven. Nadat we garanties van de makers hadden gekregen dat ze respectvol en omzichtig te werk zouden gaan, zijn we er voluit voor gegaan. Het bijzondere is dat er leerlingen uit verschille­nde klassen en richtingen – ASO, TSO, KSO en BSO – werden geselectee­rd.”

Volgens de directeur was er “snel een klik” tussen Danira en de leerlingen. “Als ze ooit zonder tvwerk valt en zou overstappe­n naar het onderwijs, mag ze altijd komen solliciter­en”, zegt hij met een knipoog.

Danira zegt nooit de ambitie gehad te hebben om leerkracht te worden. Ook nu nog niet. “Tenzij je me kunt garanderen dat ik zulke leerlingen als in Pius X voor de klas krijg. Die jongeren waren geweldig. Ik heb hen nooit moeten pushen om dingen te zeggen, ze voelden zelf hun grenzen aan over wat ze wel en niet wilden zeggen.”

“Wat ik ook mooi vond: zestienjar­igen kunnen beter met elkaar praten dan volwassene­n. Ze staan op een kantelpunt, ze ontdekken het leven, de liefde, het andere geslacht. Ze denken allemaal anders over relaties, liefde en seks, maar ze respectere­n elkaar. Dat heeft me ontroerd.”

De Klas, vanaf volgende week dinsdag om 20.40u op Eén

 ?? FOTO'S VRT ?? Danira Boukhriss voor de klas in Pius X. “Die leerlingen waren geweldig.” Foto’s boven: groepsself­ies met juf Danira en meester Lieven.
FOTO'S VRT Danira Boukhriss voor de klas in Pius X. “Die leerlingen waren geweldig.” Foto’s boven: groepsself­ies met juf Danira en meester Lieven.
 ?? FOTO MARC GYSENS ??
FOTO MARC GYSENS
 ?? FOTO VRT ?? Lieven Scheire praat in Pius X over menselijke genetica.
FOTO VRT Lieven Scheire praat in Pius X over menselijke genetica.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium