Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen lijkt wel ‘Peking aan de Schelde’

Haard of kachel aansteken voor gezellighe­id of extra warmte afgeraden

- SYLVIA MARIËN

Al vier dagen piekt de concentrat­ie fijn stof in de lucht. En dat zal ook vandaag het geval zijn. Beschermen kunt u zich daartegen niet, wel erger voorkomen: als u de keuze hebt, stook dan geen hout.

Misschien voelt u het in uw keel of denkt u het te zien aan de ‘zware’ lucht: al dagen worden in Vlaanderen en vooral in Antwerpen zeer hoge concentrat­ies fijn stof (PM10) in de lucht gemeten. Er hangt mist, er is geen wind, er valt geen regen en de vervuiling blijft in de lucht hangen.

Ook vandaag nog worden concentrat­ies tussen de vijftig en de zeventig microgram per kubieke meter lucht verwacht. Daarmee wordt opnieuw de zogenaamde ‘informatie­drempel’ overschred­en: als er over heel Vlaanderen minstens 24 uur lang gemiddeld meer dan vijftig microgram fijn stof per kubieke meter wordt gemeten – de Europese norm –, dan krijgen we het advies om zware inspanning­en te vermijden en om geen hout bij te stoken. Een snelheidsb­eperking op de autosnelwe­gen is er niet, dat gebeurt pas wanneer het smogalarm geactiveer­d wordt, dus als de alarmdremp­el van zeventig microgram fijn stof per kubieke meter lucht minstens twee dagen wordt overschred­en.

Gezellig haardvuur

Waarom geen hout bijstoken en waarom geen zware inspanning­en doen? Eerst het hout. We zijn tussen 2000 en 2015 almaar meer hout gaan stoken om onze woningen (bij) te verwarmen. Het is dan ook nog steeds de goedkoopst­e manier. “Maar proper is het niet”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM). “Meer nog: het grootste aandeel van de totale uitstoot van fijn stof in Vlaanderen komt van de verbrandin­g van hout door particulie­ren. In 2000 waren de huishouden­s nog verantwoor­delijk voor 23% van de fijnstofem­issie, nu is dat 40%.”

Onze voertuigen en de industrie zijn een stuk milieuvrie­ndelijker geworden, wij dus niet. “Bijverwarm­en met hout voor de gezellighe­id, het is iets dat we eigenlijk moeten afleren”, zegt Frans Fierens van de Intergewes­telijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL). Ter vergelijki­ng: twee uur hout stoken in de open haard komt overeen met vier uur verwarmen met de houtkachel, met dertig uur verwarmen met de pelletkach­el en met... 1.100 km met de auto of 300 km met de vrachtwage­n rijden, berekende de VMM.

Gezondheid

Maakt een fijnstofpi­ek ons ziek? Dat kan. “Tijdens of vlak na een zogenaamde smogepisod­e verergeren gezondheid­sklachten aan luchtwegen, hart of bloedvaten”, stellen medische milieukund­igen. Het aantal luchtwegkl­achten stijgt, er zijn meer spoedopnam­es, luchtwegin­fecties worden erger, mensen hoesten meer. “Vooral wie gevoelig is voor luchtvervu­iling, zoals mensen met astma of COPD (chronische

longaandoe­ning, red.), heeft nu meer last en vermijdt beter inspanning”, zegt milieugezo­ndheidskun­dige Stefan Acke van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Voor gezonde mensen is fijn stof vooral op lange termijn een risico. Bij langdurige blootstell­ing ver- mindert de longfuncti­e en stijgt de kans op chronische luchtwegaa­ndoeningen zoals astma en chronische bronchitis. Fijn stof kan ook longkanker veroorzake­n, de bloedvaten doen dichtslibb­en en een hartaanval veroorzake­n.

Kunt u zich tegen fijn stof beschermen? Helaas. “Binnenblij­ven haalt niks uit, want binnen is de concentrat­ie fijn stof vaak niet kleiner dan buiten”, zegt Frans Fierens. “Een luchtfilte­r kopen heeft eerlijk gezegd geen zin, dat is pure commerce. Behalve dan voor bedrijven, die industriël­e filters op de airconditi­oning kunnen laten plaatsen. Een mondmasker­tje dragen? Haalt ook niets uit.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ??  ??
 ??  ?? Fijn
stof op 24 januari 2017
om 18u
Fijn stof op 24 januari 2017 om 18u
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium