Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moderne uniformen en sjaaltjes met containers

Onthaaldam­es blij met creatie van ontwerpste­r Katrijn Mannaerts

- KATRIJN SERNEELS

Dag schoonheid!”, klinkt het aan de onthaalbal­ie van het Havenhuis. “Sinds we onze nieuwe kostuums dragen, krijgen we veel meer compliment­en”, zeggen onthaaldam­es Nancy, Wendy en Ann. “Fijn dat we nu in op maat ontworpen Antwerpse mode rondlopen.”

Blauw, grijs en bruin: dat waren de kleuren van de kostuums die de onthaaldam­es van het Havenhuis door de jaren heen hebben gedragen. “Vroeger droegen we kostuums die confectiek­leding waren, met vaak een bloesje van kunststof”, vertelt Wendy Simons (47), die al acht jaar instaat voor het onthaal bij het Havenhuis. “Nu krijgen we voor het eerst een op maat gemaakt kostuum, met een bloesje van katoen dat zo zacht voelt dat het bijna zijde-achtig is. Heel mooi en comfortabe­l.”

Als gegoten

Ontwerpste­r Katrijn Mannaerts (48) van Fil Rouge haalde de opdracht binnen om de onthaaldam­es van Havenhuis in een nieuw kleedje te steken. “Ik ben de maten van de dames persoonlij­k komen opmeten. Daarna dan hebben we verschille­nde modellen gepast, zodat hun kostuums echt als gegoten zouden zitten”, zegt Katrijn. “Ik ben toch zo’n twee uur met elke dame bezig geweest voor ik hun maten aan het atelier heb doorgegeve­n.”

Uithangbor­d

Wit-zwart-rood, dat zijn de drie kleuren van de Antwerpse haven die ook in de nieuwe kostuums terugkomen. “Ik vind de kostuums ook perfect bij de architectu­ur van het nieuwe Havenhuis passen, waar zwart en wit ook een belangrijk­e rol in spelen,” zegt onthaaldam­e Ann Vandenbroe­ke (39). “Als uithangbor­d van de haven van Antwerpen is het leuk dat we ook in Antwerpse mode mogen rondlopen. En de rode accenten maken het kostuum heel vrouwelijk en elegant. Ik voel me hier heel goed in. Kijk, zelfs de voering van onze jasjes is rood.”

KATRIJN MANNAERTS

Ontwerpste­r “Mijn merk heet Fil Rouge: rode draad. De rode kleur in het ontwerp, die voor Antwerpen en voor de haven staat, is ook mijn signatuur als ontwerpste­r.”

“Die rode kleur, die voor Antwerpen en voor de haven staat, is toevallig ook mijn signatuur als ontwerpste­r,” zegt Katrijn. “Fil Rouge, rode draad, is niet alleen de naam van mijn merk, je vindt ook altijd een rode draad terug in mijn werk.” Rood is ook de lievelings­kleur van onthaaldam­e Nancy Verschuere­n (46). “Het rode sjaaltje met de zwarte containerb­lokjes is mijn favoriete stuk. Een jaloerse collega, die niet bij onthaal werkt, vroeg me of ze ook niet zo’n sjaaltje kon kopen.”

Architectu­ur

Voor het ontwerp heeft Katrijn zich door de huisstijl van de Antwerpse haven – en ook het Havenhuis – laten leiden. “Ik ben architecte van opleiding. Mode en gebouwen, je tekent ze alle twee in 2D, om ze uit te voeren in 3D. Het is een complex spel van vorm, materiaal en kleur. Een kostuum is voor mij een beetje een architectu­raal werk op kleine schaal, waarbij het lichaam van een vrouw mijn ontwerp draagt.”

Katoen Natie, Wol Natie, enzo- voort: in de Antwerpse haven is de textielhan­del altijd al belangrijk geweest. “Katoen, wol, zijde: dat zijn ook de natuurlijk­e, kwaliteits­volle materialen die ik voor de kostuums heb gekozen”, zegt Katrijn Mannaerts. Voor de ene mannelijke collega die aan het onthaal werkt, maakte maatpakken­winkel Café Costume een passende afgeleide van haar ontwerp. “Met een rode das met zwarte containers op, als knipoog naar de haventrafi­ek.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ??  ??
 ??  ?? FOTO DIRK KERSTENS
FOTO DIRK KERSTENS
 ??  ?? Onthaaldam­esNancy, Wendy en Ann van het Havenhuis tonen hun nieuwe uniformen. “De rode accenten makenhet kostuum heel vrouwelijk en elegant. Ikvoel me hier heel goed in”, zegt Ann.FOTODIRK KERSTENS
Onthaaldam­esNancy, Wendy en Ann van het Havenhuis tonen hun nieuwe uniformen. “De rode accenten makenhet kostuum heel vrouwelijk en elegant. Ikvoel me hier heel goed in”, zegt Ann.FOTODIRK KERSTENS
 ??  ?? Op het hemd staat het logo van het Havenbedri­jf. De voering van de jas is afgewerkt in het rood.FOTO DIRK KERSTENS
Op het hemd staat het logo van het Havenbedri­jf. De voering van de jas is afgewerkt in het rood.FOTO DIRK KERSTENS
 ??  ?? Op het sjaaltje staat een print met zwarte blokjes, die containers voorstelle­n. “Een collega die niet aan het onthaal werkt is er jaloers op.”FOTO DIRK KERSTENS
Op het sjaaltje staat een print met zwarte blokjes, die containers voorstelle­n. “Een collega die niet aan het onthaal werkt is er jaloers op.”FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium