Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe trekpleist­er achter stadhuis opent eind dit jaar

DIVA opent eind dit jaar aan Antwerpse Grote Markt

- PATRICK VAN DE PERRE

Vroeger was een diva de prima donna van het ballet. Ondertusse­n staat ze ook bekend als een wispelturi­ge, veeleisend­e en mondaine verschijni­ng”, zegt scenarist Frank Van Laecke, die werd aangetrokk­en om het nieuwe Antwerpse diamantmus­eum DIVA aan te kleden.

DIVA is de naam van het nieuwe diamantmus­eum dat eind dit jaar de deuren opent achter het stadhuis van Antwerpen. Het is een combinatie van het oude Diamantmus­eum en het eveneens opgedoekte Zilvermuse­um in het Sterckshof in Deurne.

In het voormalige Etnografis­ch Museum aan de Suikerrui zal over een aantal maanden het verhaal van het steentje worden verteld. “Van de mijn tot aan de vinger”, zoals Ludo Van Campenhout (N-VA), de Antwerpse schepen van Diamant, het omschrijft.

Scenarist Frank Van Laecke en interieura­rchitect Gert Voorjans werden aangetrokk­en om het museum aan te kleden. “Een bezoek aan het museum zal een beleving worden. Wie buitenkomt, heeft de cruciale rol van Antwerpen in de diamant meegekrege­n en komt hopelijk nog een keer terug”, zegt Gert Voorjans.

200.000 bezoekers per jaar

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA), die 3,4 miljoen euro uittrekt voor het museum, vergelijkt het initiatief met de investerin­gen in de culinaire tradities van Vlaanderen. “We hebben eten en drinken niet uitgevonde­n, maar culinair Vlaanderen staat wel bekend om zijn kwaliteit. Het draait om vakmanscha­p. Dat is voor de diamant niet anders. We delven ze niet hier, maar doen er wel prachtige dingen mee.”

De gedeputeer­de voor Cultuur en voorzitter van DIVA, Luk Lemmens (N-VA), verwacht jaarlijks 200.000 bezoekers en liefst meer in het museum. “Dit zal opnieuw een publiekstr­ekker worden die mensen hopelijk ook aanzet om de rest van de stad te bezoeken.”

BEN WEYTS Vlaams minister van Toerisme (NVA) “Net zoals bij ons eten en drinken, gaat het in de diamant om vakmanscha­p.”

 ?? FOTO GERT VOORJANS ?? Een impressie van de ‘eerste kamer’ waar de bezoeker van DIVA kennismaak­t met de verschille­nde aspecten van Antwerpen als wereldcent­rum voor diamant.
FOTO GERT VOORJANS Een impressie van de ‘eerste kamer’ waar de bezoeker van DIVA kennismaak­t met de verschille­nde aspecten van Antwerpen als wereldcent­rum voor diamant.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Van links af: Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (NVA) bracht samen met partijgeno­ten Luk Lemmens (gedeputeer­de voor Cultuur), schepen van Diamant Ludo Van Campenhout en schepen van Toerisme Koen Kennis een virtueel bezoek aan DIVA.
FOTO JAN VAN DER PERRE Van links af: Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (NVA) bracht samen met partijgeno­ten Luk Lemmens (gedeputeer­de voor Cultuur), schepen van Diamant Ludo Van Campenhout en schepen van Toerisme Koen Kennis een virtueel bezoek aan DIVA.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium