Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kempen krijgen betere trams, bussen én treinen”

-

Is de invoering van de lageemissi­ezone in de stad Antwerpen een aanval op het openbaar vervoer in de Kempen? Jan Bertels (sp.a) vindt van wel. Dat liet hij gisteren in uw krant verstaan. Vandaag reageren twee parlements­leden van de NVA.

Wanneer je in de Kempen over openbaar vervoer spreekt, dan is de term “stiefmoede­rlijke behandelin­g” nooit ver weg geweest. Niet onterecht, als je kijkt naar de staat van onze stations of naar het ondoordach­t inleggen van bussen die de hele dag leeg rondreden op bepaalde trajecten terwijl op andere lijnen overvolle bussen reden.

Belangrijk hierin: De Lijn is Vlaamse materie en de NMBS nog steeds federale. Dit verhindert uiteraard dat beide maatschapp­ijen hun aanbod perfect op elkaar kunnen instellen. Spijtig genoeg moeten wij vaststelle­n dat de N-VA vandaag de enige partij is die het volledige luik van het openbaar vervoer als geheel naar Vlaanderen wil overhevele­n. Niet om ide- ologie, maar in het belang van onze (Kempense) burger. En om een beter aanbod én betere treinen en bussen te verwerven.

Ondanks doemberich­ten dat er binnenkort oude krellen zullen rondrijden op de Kempense wegen, zullen de Kempen vanaf maart nieuwe bussen krijgen, dankzij de investerin­gen van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). De investerin­gen van De Lijn stijgen van 190 naar 230 miljoen euro en daar zullen de Kempen mee van profiteren.

Tegen het einde van dit jaar zal het grote merendeel van de bussen op het Kempense net dus groener en moderner zijn dan de bussen in de rest van Vlaanderen. En veelgebrui­kte lijnen zijn opgewaarde­erd, zoals lijn 490 (Turnhout-Geel), die voortaan elk halfuur rijdt in plaats van om het uur.

”Eindelijk vooruitgan­g”

Na jarenlange stilstand – onder socialisti­sch beleid – zijn er in amper twee jaar

tijd ook qua treinverbi­ndingen én treinstell­en eindelijk verbeterin­gen te melden. Vanuit Olen, Geel en Mol spoort de Kempenaar voortaan rechtstree­ks naar Brussel en is het aanbod ’s ochtends gevoelig verhoogd. Eind 2017 komt er in de avondspits een extra trein bij. Ook aan de stiptheid wordt volop gewerkt. Voor de treinen van de Kempen naar Antwerpen zit die goed, maar de lijn Turnhout-Brussel blijft problemati­sch. Dat komt door de doortrekki­ng tot Binche en het is vooral in Wallonië dat deze lijn vertraging­en oploopt. Oplossing die wij warmhouden bij de NMBS: deze lijn doorknippe­n, zodat er voortaan tot en vanuit Brussel verkeer spoort. En we krijgen ook volop betere treinstell­en: de tot op de draad versleten ‘varkensneu­zen’ worden volledig gerenoveer­d. Ondertusse­n rijden er moderne Desiro’s. Gloednieuw­e dubbeldekk­ers zijn al besteld voor 2019.

Kostendekk­ing bewaken

Het verbeterd aanbod en de betere bussen en treinen komen er, ondanks de precaire financiële toestand waarin de socialiste­n het openbaar vervoer hebben achtergela­ten. De kosten verdubbeld­en onder socialisti­sch beleid, het reizigersa­antal niet. De kostendekk­ingsgraad van De Lijn – dus de mate waarin De Lijn de uitgaven kan dekken met eigen inkomsten – bedroeg in 2014 amper 15%. De rest van de kosten gaat niet zomaar in rook op, maar wordt bijgepast door de overheid, dus de belastingb­etaler. Wij allemaal dus. Het is totaal onverantwo­ord om een bus met weinig passagiers nog te behouden, wetende dat de kost per passagier dan hoger ligt dan die van een taxi. In dunbevolkt­e gebieden werkt minister Weyts daarom, in nauw overleg met de lokale besturen, een gericht aanbod uit waardoor iedereen zich kan verplaatse­n. Daarbij wordt ingezet op innovatiev­e vervoersco­ncepten zoals belbussen, deeltaxi’s/regiotaxi’s, buurtbusse­n, deelfietse­n of deelauto’s.

En de NMBS? Toen de N-VA in 2014 in de federale regering kwam, bleek er na 25 jaar socialisti­sch bestuur bij de NMBS een schuldenpu­t van liefst 4 miljard (!) te zijn. Onze treinmaats­chappij staat op de rand van het faillissem­ent. Oorzaak: ondoordach­te investerin­gen, op de verkeerde plaatsen en al zeker niet in de Kempen. Waarom stonden de socialiste­n toen niet op de barricaden voor onze regio? Het Waalse Braibant – een dorpje van amper een paar duizend inwoners in Ciney – kreeg spoorwegon­dertunneli­ng onder Di Rupo, terwijl Herentals – een stad van bijna 30.000 inwoners – er al tevergeefs om smeekt sinds de jaren tachtig.

Volwaardig kind

Conclusie: qua openbaar vervoer zijn we in de Kempen decenniala­ng stiefmoede­rlijk behandeld door de socialiste­n, maar dankzij het N-VA-beleid – en ondergetek­ende Kempense vertegenwo­ordigers in Brussel – begint de Brusselse stiefmoede­r het Kempense kind stilaan en eindelijk als volwaardig te aanzien.

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? De Kempense treinlijne­n krijgen naast betere verbinding­en ook betere treinstell­en: de tot op de draad versleten ‘varkensneu­zen’, hier in het station van Turnhout, worden volledig gerenoveer­d.
FOTO BERT DE DEKEN De Kempense treinlijne­n krijgen naast betere verbinding­en ook betere treinstell­en: de tot op de draad versleten ‘varkensneu­zen’, hier in het station van Turnhout, worden volledig gerenoveer­d.
 ??  ?? Yoleen Van Camp en Paul Van Miert (NVAparleme­ntsleden)
Yoleen Van Camp en Paul Van Miert (NVAparleme­ntsleden)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium