Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brasschaat­s taxibedrij­f maakt groene switch

- (cwil)

Het vervoersbe­drijf VHF in Brasschaat laat al zijn wagens tegen eind dit jaar op de milieuvrie­ndelijke brandstof CNG rijden. “Zo komen we tegemoet aan de lageemissi­ezone in Antwerpen.”

VHF heeft veertien taxi’s. Daarvan rijden er 70% op diesel en 30% op LPG-gas. “Wij hebben vorige week onze eerste auto op CNG in gebruik genomen. Tegen eind dit jaar moet ons hele wagenpark op CNG rijden”, zegt directeur Frank Van Hoof.

CNG is aardgas. Wagens die op CNG rijden, stoten 46% minder fijn stof uit dan dieselwage­ns die aan de nieuwe Euro 6-norm voldoen. “We zouden met onze huidige dieselwage­ns de lage-emissiezon­e in Antwerpen nog kunnen binnenrijd­en, maar de normen worden steeds strenger. Wij willen daarop inspelen door ons wagen- park vandaag al groener te maken.”

Minder kosten, meer planning

Van Hoof spreekt van een beperkte investerin­g. “Het verbruik van CNG-wagens ligt lager dan dat van dieselauto’s, waardoor onze kosten eigenlijk dalen. Het enige minpunt is dat een CNG-auto slechts 300 à 350 kilometer kan rijden zonder te tanken. Onze dieselwage­ns rijden 700 kilometer. Er zijn ook minder tankstatio­ns met CNG dan tankstatio­ns met diesel. Maar we hebben een lijst gemaakt van de pompen die CNG aanbieden. Als we onze ritten goed plannen, loont onze investerin­g in groene brandstof zeker de moeite.”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Het taxibedrij­f VHF in Brasschaat laat al zijn auto’s op CNG rijden.
FOTO KOEN FASSEUR Het taxibedrij­f VHF in Brasschaat laat al zijn auto’s op CNG rijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium