Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk doorbraak in Oosterweel

Actiegroep­en akkoord met lighttracé Ook politiek unaniem positief

- LEX MOOLENAAR

De Antwerpse actiegroep­en zijn bereid om het plan van intendant

Alexander D’Hooghe voor een ‘noordelijk­e bypass’, ook wel ‘radicaal haventracé’ genoemd, te steunen. Volgens hen kan daardoor de bestaande Oosterweel­verbinding worden gehalveerd.

Professor Alexander D’Hooghe, de intendant voor de overkappin­g van de Antwerpse Ring, lanceerde twee weken geleden het plan voor een ‘noordelijk­e bypass’, die het doorgaand verkeer in Antwerpen moet afleiden van de Ring naar een oost-westverbin­ding tussen de linkeroeve­r en de rotonde in Wommelgem.

Als de berekening­en van het Vlaams Verkeersce­ntrum voor die verbinding positief uitvallen, dan zijn de actiegroep­en Ademloos, stRaten-generaal en Ringland bereid om zich achter het plan te scharen. Volgens hen is het in dat geval mogelijk om de geplande Oosterweel­verbinding te reduceren tot een ‘Oosterweel Light’.

De nieuwe ontwikkeli­ngen lokken vrijwel unaniem positieve reacties uit. De Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) noemt het “een grote stap vooruit”. Ook Groen en Open Vld reageren verheugd.

In de wandelgang­en is het plan voor Oosterweel al herdoopt in ‘Noorderwee­l’.

Het nieuwste plan voor Oosterweel wint snel veld. Het idee om doorgaand verkeer rond de stad Antwerpen te leiden via een ‘noordelijk­e bypass’ lijkt alle partijen te charmeren. Is na al die jaren een definitiev­e doorbraak nu eindelijk in zicht?

Begin deze maand zag een nieuw plan voor Oosterweel het leven. In een notendop: een ‘radicaal haventracé’ of ‘noordelijk­e bypass’ moet zo veel mogelijk doorgaand verkeer afleiden van de Antwerpse Ring. Die bypass loopt van de rotonde in Wommelgem ten noorden van de stad via de nieuwe weg A102 (Wommelgem-Ekeren) via de Tijsmanstu­nnel en Liefkensho­ektunnel naar het Waasland.

De bypass zou tegemoetko­men aan de eis van de Antwerpse actiegroep­en Ademloos, stRatengen­eraal en Ringland om het doorgaand verkeer af te leiden van de Antwerpse Ring. Het Vlaams Verkeersce­ntrum (VVC) berekent momenteel of dat ook daadwerkel­ijk zou gebeuren. De resultaten van die studie worden de komende dagen verwacht.

Oosterweel gedeeld door twee

Als de noordelijk­e bypass echt werkt, dan kan de Oosterweel­verbinding, waarvan het tracé veel dichter bij het stadscentr­um ligt, wellicht worden gehalveerd. Een deel van het huidige tracé zou gewoon kunnen worden geschrapt, omdat het niet meer nodig is.

Oosterweel bestaat uit verschille­nde onderdelen. Het gedeelte op de linkeroeve­r van de Schelde en de nieuwe tunnel onder de rivier staan niet ter discussie. Maar wat moet er gebeuren zodra de nieuwe tunnel bovenkomt op de rechteroev­er?

In de oorspronke­lijke plannen moet een complexe Oosterweel­knoop bij het Noordkaste­el zorgen voor de ontsluitin­g van de haven. Daarna zou Oosterweel via gestapelde tunnels (in plaats van de oorspronke­lijke Lange Wapper) in de richting van de Ring leiden. En ten slotte zou de aansluitin­g op die Ring moeten worden gemaakt via de ingewikkel­de ‘Hollandse knoop’ in Borgerhout.

Enorme besparing

De keuze voor de noordelijk­e bypass maakt de zaken een stuk eenvoudige­r én goedkoper, zo stellen de actiegroep­en. Want als die bypass genoeg verkeer weghoudt van de Ring, dan kan een deel van het Oosterweel­tracé worden geschrapt. Meer bepaald: de noordelijk­e helft van de aftakking van Oosterweel naar de Ring is niet meer nodig.

De besparing die dat oplevert, kan volgens de actiegroep­en oplopen tot 1,5 miljard euro. Dat is bijna de helft van de totale kostprijs van Oosterweel.

Oosterweel zou zo dus veranderen in ‘Oosterweel Light’. Het doorgaand verkeer wordt omgeleid naar de noordelijk­e bypass en de Ring wordt een weg voor verkeer met de stad als bestemming.

Voor de actiegroep­en zijn de voordelen legio. Afgezien van de voordelen voor de leefbaarhe­id en de kostenbesp­aring, speelt ook nog het ruimtelijk aspect: er zou 2,5 km tunnel kunnen worden geschrapt. Ruimte die dan een andere bestemming kan krijgen.

Eerst garanties

Na decennia van oorlogen over tracés, lijken de strijdende partijen elkaar onder leiding van professor Alexander D’Hooghe, de intendant voor de overkappin­g van de Antwerpse Ring, eindelijk te vinden.

“Ik ben erg verheugd”, zei D’Hooghe ons gisteravon­d. “Volgens mij liggen nu alle elementen op tafel voor een goed compromis.”

De actiegroep­en vragen wel garanties. Ze willen zekerheid over de volledige overkappin­g van de Ring en over de aanleg van de A102 (Wommelgem-Ekeren), die een onmisbaar onderdeel vormt van de noordelijk­e bypass. Daarnaast willen ze zekerheid over de intentie van de overheid om te streven naar een modal split, waarbij 50% van het verkeer over de weg verloopt en 50% via andere transportm­odi.

Raad van State

Waarom is na al die jaren een consensus nu eindelijk zo dichtbij? Het antwoord is eenvoudig: in april of mei doet de Raad van State een uitspraak over de klacht die de actiegroep­en hebben ingediend tegen het plan voor Oosterweel. De auditeur van de Raad van State heeft al geadviseer­d om dat plan te vernietige­n. Als de Raad dat advies volgt, wat in 90% van de gevallen gebeurt, dan

MANU CLAEYS

stRatengen­eraal

“Eindelijk wordt doorgaand verkeer veranderd in rondgaand verkeer. Dat is enorm belangrijk.”

ALEXANDER D’HOOGHE

Intendant overkappin­g

“Volgens mij liggen nu alle elementen op tafel voor een goed compromis.”

gaat Oosterweel terug naar af.

Dat scenario wil niemand. De overheid niet, want als de administra­tieve procedure opnieuw moet worden opgestart, dan betekent dat twee à drie jaar vertraging. Maar dat geldt dan ook voor alle plannen voor de overkappin­g van de Ring. En dat is uiteraard niet in het belang van de Antwerpse actiegroep­en.

Kortom, het is in het belang van alle partijen om zo snel mogelijk een compromis te bereiken. In dat geval kunnen de actiegroep­en hun klacht bij de Raad van State intrekken en kan het overleg zonder vertraging voortgaan. Ook de kans op een nieuwe lokale volksraadp­leging, waarvoor de actiegroep­en inmiddels de nodige 75.000 handtekeni­ngen hebben verzameld, zou zo aanzienlij­k vermindere­n.

De actiegroep­en zetten hun activiteit­en voorlopig door. Ze willen eerst garanties voordat ze hun verzet staken.

Positieve geluiden

Manu Claeys van stRaten-generaal vatte het woensdag samen: “Door het voorstel voor de noordelijk­e bypass is ons principe dat doorgaand verkeer moet worden veranderd in rondgaand verkeer verworven. Bovendien krijgt een veilige en logische verbinding tussen Oosterweel Light en het systeem van Ringland om doorgaand en lokaal verkeer te scheiden veel meer kansen.”

Ook Peter Vermeulen van Ringland ziet grote voordelen in het nieuwe voorstel. “Oosterweel Light kan bij Schijnpoor­t perfect aansluiten op onze stedelijke ringweg”, zegt hij. “Die aansluitin­g is niet mogelijk met de bestaande plannen voor Oosterweel.”

Vermeulen ziet nog meer voordelen in de nieuwe variant: “Ook het knooppunt van de Groenendaa­llaan wordt overkapbaa­r. En de beruchte Hollandse knoop wordt kleiner.”

Ook de overheid reageert positief. Voor het eerst in meer dan twintig jaar schijnt in het dossier van Oosterweel licht aan het einde van de tunnels.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Manu Claeys van sTratengen­eraal, Peter Vermeulen van Ringland en Wim Van Hees van Ademloos scharen zich gezamenlij­k achter het compromisv­oorstel met het zogenaamd ‘radicaal haventracé’.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Manu Claeys van sTratengen­eraal, Peter Vermeulen van Ringland en Wim Van Hees van Ademloos scharen zich gezamenlij­k achter het compromisv­oorstel met het zogenaamd ‘radicaal haventracé’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium