Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Serieverkr­achter sloeg mogelijk 230 keer toe

Gerecht op zoek naar alle slachtoffe­rs van 36-jarige dader uit Antwerpen

- MARC KLIFMAN NANCY VANDEBROEK

De serieverkr­achter van wie het Hasseltse gerecht al zijn slachtoffe­rs probeert op te sporen, is een getrouwde man (36) uit het Antwerpse. De vader van een kleine baby zou tientallen vrouwen via datingsite­s gelokt, beroofd, verdoofd en vaak ook verkracht hebben. De politie kent al negentien slachtoffe­rs, maar houdt rekening met meer dan 230 mogelijke slachtoffe­rs.

Vijf maanden na zijn arrestatie noemt het Hasseltse gerecht de serieverkr­achter onomwonden “een wolf in schaapsvac­ht”. Zijn dubbelleve­n is ronduit hallucinan­t. Op zijn echte Facebookpa­gina pronkt de uitgeweken Maasmechel­aar met foto’s van zijn pasgeboren baby’tje. De man van Marokkaans­e origine blijkt ook getrouwd met een Belgische vrouw en woont al geruime tijd in het Antwerpse.

Maar wat de echtgenote allicht niet wist, is dat haar man al sinds 2012 via datingsite­s tientallen vrouwen beroofd, verdoofd en vaak ook verkracht heeft. Steevast nam hij dan een andere, verzonnen identiteit aan. In chatberich­ten noemde hij zichzelf Raf, Rafke, Rafaello, Roberto of Raphael Bastiaans. Hij deed zich telkens voor als een single met Italiaanse roots die bij Telenet of als IT-architect werkte.

Een van zijn slachtoffe­rs is Kristel (fictieve naam, red.). Ze ging in september vorig jaar in op zijn voorstel om af te spreken aan de carpoolpar­king in het Lim- burgse Halen. “Hij is in mijn auto komen zitten en begon met me te praten. Het ging allemaal heel vlot”, getuigde de vrouw in het opsporings­programma Faroek. “Op een gegeven moment liet hij mij van zijn flesje fruitsap drinken. Ik heb één slok genomen. Maar van het ene moment op het andere herinner ik me niets meer.” Een paar uur later werd Kristel versuft wakker in haar wagen. Ze bleek bestolen en verkracht. Haar date was er met haar geld én zelfs haar slip vandoor.

Verdovende cocktail

Uit onderzoek bleek dat de 44jarige vrouw een gevaarlijk­e mix van vloeibare xtc, alcohol en een hoge dosis verdovende middelen kreeg toegediend had gekregen. Voor de politie het startschot om een grootschal­ig onderzoek te beginnen. “Op basis van telefonieo­nderzoek hebben we de verdachte kunnen identifice­ren en in september 2016 konden we hem arresteren”, zegt Dorien Baens, woordvoers­ter van de Hasseltse politie.

Zijn manier van werken is volgens het gerecht telkens dezelfde. Eerst probeert hij via datingsite­s het vertrouwen van de vrouwen te winnen. Tijdens het eerste afspraakje dient hij ze een gevaarlijk­e cocktail toe, waardoor ze het bewustzijn verliezen. Op dat moment zou hij ook geregeld hun bankkaart ontfutseld hebben om grote sommen geld af te halen of over te schrijven naar zijn eigen rekening. “We konden al negentien slachtoffe­rs identifice­ren”, zegt Dorien Baens. “Zeven slachtoffe­rs maken deel uit van het ge- rechtelijk dossier. De andere zitten nog in onderzoek. Maar we vrezen dat er nog veel meer slachtoffe­rs zijn. Uit de gsm van de verdachte blijkt dat hij in elf maanden tijd met 230 verschille­nde vrouwen contact heeft gehad. Dat zijn voor ons 230 potentiële slachtoffe­rs.” Het gerecht gaat ervan uit dat de verkrachte­r in heel Vlaanderen actief was. Het maakt de man mogelijk een van de grootste serieverkr­achters die ons land ooit heeft gekend.

Verdachte ontkent

Sinds 27 september vorig jaar zit de verdachte in voorhechte­nis. Volgens het parket ontkent hij een deel van de feiten. “Meer bepaald de verkrachti­ngen”, zegt woordvoers­ter Liesbeth Lekens. “De diefstalle­n geeft hij mondjesmaa­t toe. Maar hij maakt een heel gelaten, ongeïntere­sseerde indruk. ”

Er zouden geen indicaties geweest zijn dat de man tot zoiets in staat was. “Hij had werk en een normaal leven.” De raadkamer heeft zijn aanhouding vorige week met een maand verlengd. Zijn raadsman wenste gisteren niet te reageren.

 ?? FOTO RR ?? De verdachte is een 36jarige man uit Maasmechel­en die in het Antwerpse woonde. Hij nam steevast een valse identiteit aan.
FOTO RR De verdachte is een 36jarige man uit Maasmechel­en die in het Antwerpse woonde. Hij nam steevast een valse identiteit aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium