Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jeugdleide­r trekt met list in bij slachtoffe­r

-

Om een 16jarige jongen met een mentale beperking uit Herselt nog vaker te kunnen misbruiken, slaagde Jordy C. (21) uit Genk er met een list in zijn ouders te overtuigen hem in huis te nemen. Hij riskeert 40 maanden celstraf.

Het Openbaar Ministerie in Turnhout sprak gisteren van “weerzinwek­kende feiten”. Als jeugdleide­r op een kamp van de Katholieke Vereniging voor Gehandicap­ten (KVG) leerde Jordy C. in augustus 2015 de toen 15jarige jongen uit Herselt kennen.

Omdat de twee ogenschijn­lijk prima met elkaar konden opschie- ten, hield Jordy C. ook na het kamp contact. Hij ging met de jongen karten, zwemmen en op uitstap naar Bobbejaanl­and.

Jordy C., die jeugd- en gehandicap­tenzorg studeerde, won ook het onvoorwaar­delijke vertrouwen van de ouders. Hij nodigde de jongen meermaals uit bij hem thuis. Wat de ouders niet wisten, is dat het slachtoffe­r toen al werd verkracht en aangerand.

Foto’s op laptop

In juni 2016 ging Jordy C. nog een stap verder. Hij kon de ouders van de jongen overtuigen hem in huis te nemen. “Ik heb grote problemen met mijn vader. Boven- dien heb ik met succes gesollicit­eerd bij een warenhuis in Hulshout”, had Jordy C. gezegd.

Tijdens het zomerkamp van 2016 barstte de etterbuil open. De jongen sloeg tilt en de hoofdleide­r belde de politie. “Op zijn laptop vonden de speurders foto’s van het misbruik”, zei meester Steven Van de Kerkhof namens de burgerlijk­e partij. “Er dook ook een walgelijk briefje op om het één jaar ‘samenzijn’ te vieren.”

Na zijn aanhouding op 9 augustus werd Jordy C. onder elektronis­ch toezicht geplaatst. Maar dat weerhield hem niet om opnieuw contact te zoeken met het slachtoffe­r. Op 2 februari, drie weken voor zijn proces, gaf hij zich uit voor psychiater en belde hij naar de school van het slachtoffe­r om te melden dat de jongen nog enige tijd afwezig zou zijn. Hij kon hem overtuigen naar het station van Diest te komen. Toen de jongen la- ter thuis kwam, was hij compleet van slag. “Jordy had voorgestel­d dat ik mee naar Engeland zou gaan”, vertelde hij aan zijn ouders.

Sindsdien verblijft de beklaagde in de gevangenis van Turnhout. De aanklager vroeg hem een celstraf van 40 maanden op te leggen en zijn burgerrech­ten af te nemen.

“Grote fouten gemaakt”

Jordy C. bekent de feiten. “Hoe is het zover kunnen komen? Ik wacht nog steeds op zijn antwoord”, zei meester Roderic Heerman. “Het leven van Jordy ging niet over rozen. Een van zijn zussen werd door zijn vader misbruikt. Dat heeft hem getekend. Maar hij wil zich laten opnemen in een psychiatri­sch ziekenhuis.”

Jordy C. kreeg het laatste woord. “Ik heb grote fouten gemaakt. Dit mag zich niet meer herhalen. Als een behandelin­g wordt opgelegd, wil ik die stipt naleven.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Jordy C. verlaat met handboeien aan de rechtbank.
FOTO MIA UYDENS Jordy C. verlaat met handboeien aan de rechtbank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium