Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik voel me schuldig over wat ik Koen Kennis heb aangedaan”

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zegt dat tijd rijp is om in intercommu­nales te snoeien

- ERIK DONCKIER

Bart De Wever, NVApartijv­oorzitter en burgemeest­er van Antwerpen, kondigt hervorming­en aan na de schandelen rond intercommu­nales. Hij voelt zich ook verantwoor­delijk voor het feit dat schepen en partijgeno­ot Koen Kennis geviseerd wordt, omdat hij zoveel mandaten bekleedt.

“Toen we in 2012 de grootste partij werden in Antwerpen, moesten we ineens tientallen mandaten invullen”, vertelt De Wever. “Ik heb toen gezegd: ik hou me daar niet mee bezig, want ik ken niets van bedrijfsbe­heer. Daarom heb ik Koen Kennis gevraagd om dat te doen. En nu krijgt die man de hele wereld over zich heen. Ik voel mij daar schuldig over.”

De NVA profileert zich als een niettradit­ionele partij, maar zit nu ook wel in de intercommu­nales en hun vele dochters.

Bart De Wever: Het probleem is dat de meeste Vlaamse gemeenten te klein zijn. Door samen te werken krijgen ze wel voldoende bestuurs-

kracht. Ik ben voor samenwerki­ng. Ik vind ook dat wij daarin vertegenwo­ordigd moeten zijn omdat het gaat om zaken die de steden en gemeenten aanbelange­n. Maar het is uit de hand gelopen. Er zijn te veel intercommu­nales en vooral te veel dochterond­ernemingen waar veel te hoge vergoeding­en worden uitgekeerd.

Een probleem is dat men steeds dezelfde mensen tegenkomt, die bovendien werken met management­vennootsch­appen.

Het is een piramide, het ene mandaat vloeit veelal voort uit het andere mandaat. Ik weet dat het niet uit te leggen is. De mensen willen het ook niet meer weten. Maar ook voor de management­vennootsch­appen is er een uitleg. Bestuurder­s zijn aansprakel­ijk. Willen ze hun vrouw en hun kinderen beschermen voor wanneer het misloopt, dan zijn ze verplicht om met zo’n vennootsch­ap te werken.

Het is niet de eerste keer dat intercommu­nales en hun dochters in opspraak komen.

Het was een opbouw tot een catharsis- moment. We zijn nu zover. Ik weet van mijn contacten met de andere voorzitter­s dat alle partijen bereid zijn om nu de zaken grondig aan te pakken. De Vlaamse regering gaat vrijdag een eerste reeks maatregele­n nemen. In het Vlaams Parlement gaat de commissie Binnenland­s Bestuur maatregele­n uitwerken tegen de zomer. En op federaal niveau gaat een werkgroep politieke vernieuwin­g binnen Binnenland­se Zaken hetzelfde doen. Het zal nooit meer zijn zoals het was.

Kan uw partijgeno­ot Siegfried Bracke Kamervoorz­itter blijven?

Ik heb ooit Jean-Marie Dedecker naar de N-VA gehaald en hem daarna moeten zeggen dat het toch niet kon. Het is de enige beslissing waar ik nachten lang wakker van heb gelegen. Ik heb toen voor mezelf beslist: dit nooit meer. Siegfried heeft zichzelf tot voorwerp van de volkswoede gemaakt door slecht te communicer­en. De hele N-VA deelt in de klappen. Maar ik wil niet de partijvoor­zitter zijn die mensen de keel oversnijdt en over

boord gooit in momenten dat ze het moeilijk hebben. Siegfried heeft overigens ook geen deontologi­sche fouten gemaakt.

Moeten politici wel bedrijven adviseren?

Die vraag kunnen we ons stellen. Maar dan kunnen we ons ook de vraag stellen of er in onze parlemente­n wel plaats is voor leerkracht­en die meestemmen over onderwijsh­ervorminge­n, voor advocaten die in de commissie Justitie zitten en die ook adviezen geven en zich hiervoor laten betalen, of voor bedrijfsle­iders die belang hebben bij een verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng.

Voor wanneer is die verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng?

De regering-Michel heeft goed werk geleverd op sociaaleco­nomisch vlak met belangrijk­e hervorming­en. De begroting was vorig jaar een buisvak. Dit jaar ziet het er beter uit. Dat houdt het risico in dat de regering op haar lauweren gaat rusten. We moeten het begrotings­objectief aanhouden. Daar zijn bijkomende maatregele­n voor nodig en die nemen we best nu. In een verkiezing­sjaar is dat moeilijker. Het zou ook goed zijn mochten we zo snel mogelijk de vennootsch­apsbelasti­ng kunnen verlagen. Het zou de kmo’s een boost geven.

De CD&V wil in ruil een meerwaarde­belasting.

De meerwaarde­belasting zoals de CD&V die voorstelt, vind ik niet zo’n goed idee. Volgens hen viseert die enkel de Marc Couckes van deze wereld. Maar zoveel Marc Couckes zijn er niet. De belasting zal niet opbrengen wat ze ervan verwachten, met als gevolg dat de belastbare basis zal worden uitgebreid. Dan komen we bij de middenklas­se. En dat zijn de Vlamingen met wat spaargeld en een tweede huis. Dat willen we niet.

Een patstellin­g.

Neen. Ik heb geen enkele behoefte om te kibbelen. Ik begrijp dat ook CD&V en Open Vld iets willen in ruil voor onze verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng. Er moet voor iedereen te eten en te drinken zijn. Ik ben trouwens samen met de CD&V vragende partij voor een meer rechtvaard­ige fiscalitei­t en wij hebben voorstelle­n. Welke? Dat ga ik u nu niet vertellen.

 ?? FOTO'S LUC DAELEMANS, BELGA ?? Bart De Wever: “Er zijn te veel intercommu­nales en dochterond­ernemingen. We nemen maatregele­n. Het zal nooit meer zijn zoals het was.” Onderaan: Koen Kennis.
FOTO'S LUC DAELEMANS, BELGA Bart De Wever: “Er zijn te veel intercommu­nales en dochterond­ernemingen. We nemen maatregele­n. Het zal nooit meer zijn zoals het was.” Onderaan: Koen Kennis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium