Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderzoek stopt: Sportpalei­smoord blijft onopgelost

Maar familie slachtoffe­r geeft hoop niet op

-

In de zaak van Ann Bourgoin (38) uit Deurne, die in 2006 werd doodschote­n aan het Sportpalei­s, zijn twee verdachten buiten vervolging gesteld. De onopgelost­e moordzaak wordt niet verder onderzocht.

Voorbijgan­gers deden op 11 augustus 2006 een vreselijke ontdekking. In de buurt van het verlaten fietspad aan het Sportpalei­s vonden ze het lichaam van Ann Bourgoin. De moeder van twee was eerder die ochtend vanuit de Van Reyenstraa­t met de fiets naar haar werk bij Katoen Natie vertrokken. Op het eerste gezicht stierf Ann een natuurlijk­e dood, maar verder onderzoek deed anders vermoeden. Pas drie dagen later vond de wetsdokter in de hartstreek een minikogelt­je: Ann was op het fietspad beschoten.

Een doorbraak in het onderzoek naar Anns dood is er nooit gekomen. Nochtans kwamen er wel verdachten in beeld. Zo was er Jamal E.K. De jonge crimineel had in die periode vrouwen overvallen en verkracht. Aan de laffe schietpart­ij op het fietspad kon hij nooit gelinkt worden.

Dan was er nog Armand W., een man uit de buurt én wapenfreak. Speurders bewandelde­n in 2007 heel even de piste dat de zestiger Ann had getroffen tijdens een schietoefe­ning. Maar de wapens die bij W. werden gevonden, waren geen match.

Seriemoord­enaar Renaud Hardy

De hoop om de dader te vinden, flakkerde voor het laatst op na de arrestatie van seriemoord­enaar Renaud Hardy. Hij had in oktober 2014 in Mechelen een fietsster met een loodjesgew­eer beschoten. De gelijkenis met Anns dood was treffend, maar een doorbraak kwam er niet.

De dood van Ann blijft dus onop- gehelderd. Toch belandde de zaak gisteren, na ruim tien jaar, nog eens op de rol van de raadkamer in Antwerpen. Die stelde verdachten Jamal E.K. en Armand W. officieel buiten vervolging én haalde de onderzoeks­rechter van de zaak.

Dossier niet definitief gesloten

Is het dossier over Anns dood dan definitief afgesloten? Niet helemaal. “Als er in de toekomst nieuwe elementen naar boven komen, worden die uiteraard onderzocht”, zegt parketwoor­dvoerder Ken Witpas. “Het dossier zal trouwens geregeld worden herbekeken om na te gaan of er nieuwe opsporings­technieken of -daden kunnen worden toegepast.”

De familie van Ann was gisteren niet aanwezig in de rechtbank. Na een bijzonder moeilijke periode, heeft ze de draad van het leven min of meer weer opgenomen. “Gebeurteni­ssen zoals deze rechtszaak of een mogelijke verdachte die in beeld komt, brengen telkens weer die nare herinnerin­gen naar boven. Het is alsof oude wonden worden opengerete­n”, zegt een dicht familielid. “Toch blijven we stilletjes hopen dat de dader ooit gevonden wordt. Dat we eindelijk antwoorden krijgen op onze vele vragen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Een beeld uit de reconstruc­tie van de moord op Ann Bourgoin, die in 2006 op het fietspad werd neergescho­ten.
FOTO BELGA Een beeld uit de reconstruc­tie van de moord op Ann Bourgoin, die in 2006 op het fietspad werd neergescho­ten.
 ?? FOTO BELGA ?? Ann Bourgoin werd gedood door een minikogelt­je in het hart.
FOTO BELGA Ann Bourgoin werd gedood door een minikogelt­je in het hart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium