Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij weten meer dan dokter Google”

De Voorzorg laat specialist­en gratis online advies geven

- BERT PROVOOST www.well2day.be/onlineadvi­es

Ik heb protheses in mijn onderste ruggenwerv­el. Ik zie enorm af van de pijn en vroeg me af of yoga mij zou kunnen helpen?

Anja 49 jaar

Ik snoep niet en drink geen zoete dranken, maar heb toch last van overgewich­t. Hoe komt dat?

Sadiq 32 jaar

Kan ik een opsomming krijgen van wat je wel mag eten bij een histamineb­eperkend dieet?

Veerle 36 jaar

Ik kan moeilijk dingen loslaten, telkens als ik echt wil ontspannen, levert dat me meer frustratie­s op. Hoe ga ik daar mee om?

S. 32 jaar

KIM DIERCKX

Researchco­ördinator De Voorzorg

“Voor heel wat mensen is het een erg grote stap om bij een profession­al langs te gaan om advies te vragen. Als ze hun vraag anoniem via het internet kunnen stellen, kan dat helpen.”

Wie met een vraag rond gezondheid worstelt, krijgt nu een alternatie­f voor de soms weinig betrouwbar­e informatie op het internet. De Antwerpse gezondheid­sexperts van De Voorzorg gaan nu ook online advies geven. En dat is helemaal gratis, ook voor nietleden.

De vragen kunnen ingestuurd worden via de website van de mutualitei­t. “We hebben een platform ontwikkeld om de vragen makkelijk in te laten sturen. De onderwerpe­n kunnen grofweg gaan over

body, mind en soul. De vragen worden binnen de vijf werkdagen beantwoord. Elke meerderjar­ige kan gratis advies vragen, ongeacht of die nu lid is van De Voorzorg of niet”, legt diensthoof­d Preventie Kelly Van Tendeloo uit.

“Op die manier willen we een tegengewic­ht beiden aan ‘dokter Google’. Op het internet staat bijzonder veel gezondheid­sinformati­e. Maar die is volgens sommige onderzoeke­n in twee op de drie gevallen niet helemaal betrouwbaa­r of correct. Hoe meer je opzoekt, hoe tegenstrij­diger de informatie vaak blijkt te zijn. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Daarom is het veel beter als mensen hun vragen rechtstree­ks aan een gezondheid­sspecialis­t kunnen stellen, zodat ze zeker kunnen zijn dat de informatie correct is”,

meent Van Tendeloo.

Van diëtist tot

shiatsumas­seur

In het online team zitten onder meer een psycholoog, diëtist, huiddeskun­dige, seksuoloog en tabacoloog. “We hebben zelfs een yogadocent, pijn-

psycholoog, shiatsumas­seur en mindfulnes­strainer in ons online team. Zij beantwoord­en die vragen naast hun normale consultati­es. Op die manier willen we de drempel verlagen. Want voor heel wat mensen is het een erg grote stap om bij een profession­al langs te gaan om advies te vragen. Als ze hun vraag anoniem via het internet kunnen stellen, kan dat helpen”, vult researchco­ördinator Kim Dierckx aan.

Met die hulp is het de bedoeling om de vraagstell­er op weg te helpen, al is de kous daarmee vaak niet af. “Onze mensen stellen natuurlijk geen persoonlij­ke diagnose via de computer. Wel kunnen algemene vragen beantwoord worden of kan een beperkt advies geformulee­rd worden. Is margarine nu gezonder dan roomboter? Op het internet vind je daar bijvoorbee­ld heel veel tegenstrij­dige informatie over. Voor specifieke en diepgaande vragen kunnen ze daarna dan nog een afspraak maken bij de profession­al zelf of kunnen ze doorverwez­en worden naar de huisarts”, zegt Dierckx.

Het platform is al enkele dagen operatione­el en de eerste tientallen vragen zijn al binnen. “We merken dat de meeste vragen gaan over diëten en over psychologi­sche kwesties. Daar kregen we vroeger ook al vragen over binnen via het web. Het zijn twee problemen waar heel veel mensen mee worstelen, maar waar nog veel te weinig profession­ele hulp voor gezocht wordt. Dat is misschien wel een teken dat ons initiatief echt nodig is”, besluit Van Tendeloo.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Diensthoof­d Kelly Van Tendeloo en researchco­ördinator Kim Dierckx zien de eerste vragen binnenkome­n.
FOTO JOREN DE WEERDT Diensthoof­d Kelly Van Tendeloo en researchco­ördinator Kim Dierckx zien de eerste vragen binnenkome­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium