Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot eind 2018 geen naakte ontslagen

-

De bank BNP Paribas Fortis belooft dat er dit en volgend jaar geen naakte ontslagen vallen. Werknemers kunnen een deel van hun loon ook laten uitbetalen in allerlei voordelen.

De socialisti­sche en christelij­ke vakbonden hebben het loonakkoor­d bij BNP Paribas Fortis in België goedgekeur­d. Het akkoord geldt voor de 14.000 werknemers in België, waarvan er zo’n 1.200 in de provincie Antwerpen aan de slag zijn. “De bank garandeert dat er in 2017 en 2018 geen mensen om economisch­e redenen naakt zullen worden ontslagen”, zegt René Van Marcke van de socialisti­sche vakbond BBTK.

“Als er toch mensen moeten afvloeien, zullen ze dat volgens een gunstig regime kunnen doen. Dat regime heeft niets met het zogenaamde ‘brugpensio­en’ te maken. De bank zorgt er zelf voor dat die mensen op een financieel comfor- tabele manier afscheid kunnen nemen van het bedrijf.”

Extralegal­e voordelen

Opmerkelij­k is ook dat BNP Paribas Fortis de eindejaars­premie vanaf 2018 niet meer jaarlijks uitbetaalt. “De premie wordt maandelijk­s gestort”, zegt Van Marcke. “Elke werknemer kan ervoor kiezen om de premie niet in geld te ontvangen, maar in allerlei extralegal­e voordelen. Werknemers die meer dan 4.700 euro bruto per maand verdienen – dat gaat om 27% – kunnen het gedeelte van hun loon dat daarboveno­p komt ook in voordelen laten uitbetalen. Die variëren van een betere bedrijfswa­gen tot beleggings­producten en extra vakantieda­gen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Voor wie toch moet afvloeien, zal de bank zelf voor een financieel comfortabe­le regeling zorgen.
FOTO PHOTO NEWS Voor wie toch moet afvloeien, zal de bank zelf voor een financieel comfortabe­le regeling zorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium