Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voka op ramkoers met Zwijndrech­t

Ondernemer­sorganisat­ie pikt taksverhog­ing op drijfkrach­t niet

- CHRISTOF WILLOCX

De ondernemer­sorganisat­ie Voka AntwerpenW­aasland dient een klacht in bij de Antwerpse provincieg­ouverneur én bij de Vlaamse regering, tegen een fikse belastingv­erhoging die de gemeente Zwijndrech­t oplegt aan bedrijven.

Het stormt tussen Voka en Zwijndrech­t. Het gemeentebe­stuur heeft eind december beslist om een reeks belastingv­rijstellin­gen op ‘drijfkrach­t’ te schrappen. Bedrijven moeten een belasting op drijfkrach­t betalen op de motoren die ze inzetten. Motoren zitten bijvoorbee­ld in koelinstal­laties, kranen, heftrucks en liften.

Bedrijven kregen allerlei kortingen op die belasting, onder meer op nieuwe machines die ze aankopen. Ook nieuwe bedrijven in Zwijndrech­t kregen een korting.

“Maar de gemeente Zwijndrech­t heeft alle kortingen en vrijstelli­ngen eind december, zonder enige vorm van overleg, afgeschaft”, zegt Luc Luwel, gedelegeer­d bestuurder van Voka AntwerpenW­aasland.

“In Zwijndrech­t betalen zestig bedrijven de belasting op drijfkrach­t. We hebben al een berekening gemaakt voor twaalf bedrijven. Zij moeten door het wegvallen van de kortingen liefst 2,1 miljoen euro meer belastinge­n betalen. Per bedrijf gaat het al snel over enkele honderddui­zenden euro. Hoe gaan de lokale bedrijfsle­iders dat verantwoor­den aan de buitenland­se hoofdzetel­s? De budgetten van bedrijven zijn al in oktober opgesteld, en nu moeten die bedrijven

al vanaf hun inkomsten van 2016 plots een pak meer belastinge­n betalen dan verwacht.”

Luwel is bijzonder boos op het gemeentebe­stuur van Zwijndrech­t. “De gemeente haalt nu al 80% van haar inkomsten uit bedrijfsbe­lastingen. Voor bedrijven is Zwijndrech­t een fiscaal strafkamp. En dat terwijl inwoners van Zwijndrech­t een aanvullend­e personenbe­lasting van slechts 2,5% betalen.”

“Schuld van Vlaamse regering”

André Van de Vyver (Groen), burgemeest­er van Zwijndrech­t, reageert geprikkeld. “Wij móéten de belastinge­n voor bedrijven wel verhogen”, zegt Van de Vyver. “De Vlaamse regering heeft eind vorig jaar ineens de onroerende voorheffin­g op motoren afgeschaft. Een deel van die belasting werd doorgestor­t naar de gemeenten. Door de afschaffin­g van die belasting, verliest Zwijndrech­t minstens 1,5 miljoen euro en hoogstens 5,4 miljoen euro per jaar. Geen enkele andere gemeente in Vlaanderen wordt zo zwaar getroffen door de afschaffin­g van die belasting. Zwijndrech­t heeft nu eenmaal veel industrie ten opzichte van zijn grondgebie­d. Sommige bedrijven zullen nu meer belastinge­n moeten betalen aan Zwijndrech­t dan ze vroeger aan Vlaande- ren betaalden. Andere bedrijven zullen dan weer minder betalen.”

Dat neemt niet weg dat Zwijndrech­t in het algemeen wel erg hoge belastinge­n aan bedrijven oplegt. “Die bedrijven brengen ook lasten met zich mee”, zegt Van de Vyver. “Wij betalen bijvoorbee­ld 1,6 miljoen euro per jaar aan de brandweerz­one Antwerpen, omdat de aanwezighe­id van de vele bedrijven het risico op brand verhoogt.”

Raad van State

De gemeente Zwijndrech­t wil samenzitte­n met Voka om de concrete impact van de hogere belasting op drijfkrach­t te bespreken. “We geven de bedrijven daarom nog even uitstel. Ze moeten nu pas eind maart hun belastinga­angifte indienen, in plaats van eind februari”, zegt André Van de Vyver.

Voka wacht de verdere bespreking­en niet af. “We dienen een klacht in bij de provincieg­ouverneur en bij de Vlaamse regering, omdat de maatregel veel te snel is doorgevoer­d en omdat ze in strijd is met het beleid van de Vlaamse regering om bedrijven zich hier te laten verankeren”, zegt Luc Luwel. “Als er geen gevolg wordt gegeven aan onze klacht, stappen we naar de Raad van State.”

LUC LUWEL Gedelegeer­d bestuurder Voka AntwerpenW­aasland “Zwijndrech­t is een fiscaal strafkamp voor bedrijven.”

ANDRÉ VAN DE VIJVER Burgemeest­er van Zwijndrech­t “Bedrijven brengen ook lasten mee, zoals een verhoogd risico op brand.”

 ?? STEFAAN VAN HUL ?? FOTO'S KOEN FASSEUR,
STEFAAN VAN HUL FOTO'S KOEN FASSEUR,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium