Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Britse aanslagple­ger was vrij dankzij Blair

Ex-gevangene Guantanamo blaast zich op aan legerbasis in Mosul

- WIM BRILLOUET

Jamal Udeen alHarith, een vijftigjar­ige Brit, heeft zichzelf maandag opgeblazen met een bomauto in Mosul. Een dubbele blamage voor expremier Tony Blair. Die lobbyde niet alleen om AlHarith uit de Amerikaans­e gevangenis Guantanamo Bay te krijgen, de Britse regering betaalde hem ook nog eens een miljoen pond zwijggeld. Want AlHarith wilde de veiligheid­sdienst MI6 aanklagen voor medeplicht­igheid aan de mishandeli­ngen in de beruchte gevangenis.

De Britse krant Daily Mail ging er gisteren hard tegenaan. “Kijk eens, beste belastingb­etaler. Met uw geld heeft een jihadist deze statige gezinswoni­ng van 220.000 pond (260.000 euro) kunnen kopen.” Het huis is van Jamal Udeen al-Harith, geboren in Manchester als Ronald Fiddler. In 1994 bekeerde hij zich tot de islam.

Het geld kreeg hij in 2010. Al-Harith had, samen met andere Guantanamo-gevangenen, een proces aangespann­en voor het Britse hooggerech­tshof. “We zijn mishandeld in Guantanamo en de Britse inlichting­endiensten MI5 en MI6 wisten daarvan. Ze hebben niets gedaan”, klonk hun aanklacht. Om een publiek proces te vermijden – en vooral staatsgehe­imen te moeten prijsgeven – betaalde de toenmalige Britse regering miljoenen zwijggeld aan zestien ex-gevangenen. De jackpot was voor AlHarith: hij kreeg een miljoen pond (1,2 miljoen euro).

Al-Harith verdween nadien van de radar. Tot Islamitisc­he Staat (IS) maandag een filmpje online zette. Daarin is hij te zien, lachend in een jeep. Kort daarna hoor je een explosie en zie je een rookpluim. Zijn zelfmoorda­anslag was gericht tegen een legerbasis in Mosul, de derde grootste stad van Irak. Verschille­nde soldaten kwamen daarbij om.

Hypocriet

Vooral Tony Blair wordt nu met de vinger gewezen. In de eerste plaats omdat hij lang heeft gelobbyd om de Britse staatsburg­ers uit Guantanamo vrij te krijgen. Altijd met de nadruk dat het om “ongevaarli­jke en onschuldig­e burgers” ging.

Maar Blair zou ook de toestemmin­g hebben gegeven om zwijggeld te betalen. Al ontkende hij dat gisteren fors. “De betaling is niet gebeurd onder leiding van een Labour-regering, wel onder leiding van de Conservati­even.” Daarmee legt Blair de schuld bij David Cameron, die van 2010 tot juli 2016 premier was. “Het is bijzonder hypocriet dat net de krant die mee campagne heeft gevoerd om de Britse gevangenen vrij te krijgen, nu zo uithaalt”, besluit Blair.

Bovenop die discussie vragen verschille­nde Britse parlements­leden zich af hoe het mogelijk is dat een jihadist jarenlang onder de radar is kunnen blijven. Toen AlHariths buurvrouw in 2014 de politie verwittigd­e na ‘verdachte bewegingen’ in het huis, kwamen agenten pas zes maanden later kijken. Maar toen was Al-Harith al vertrokken naar Syrië.

 ??  ?? IS verspreidd­e een video van een lachende Jamal Udeen alHarith in zijn bomauto, net voor de aanslag in Mosul. Dat hij na zijn vrijlating uit de gevangenis onder de radar van de veiligheid­sdiensten was kunnen blijven, leidt tot grote verontwaar­diging.
IS verspreidd­e een video van een lachende Jamal Udeen alHarith in zijn bomauto, net voor de aanslag in Mosul. Dat hij na zijn vrijlating uit de gevangenis onder de radar van de veiligheid­sdiensten was kunnen blijven, leidt tot grote verontwaar­diging.
 ?? FOTO RR ?? Met de 1,2 miljoen euro zwijggeld die AlHarith van de Britse regering kreeg, kocht hij onder meer deze woning van 260.000 euro.
FOTO RR Met de 1,2 miljoen euro zwijggeld die AlHarith van de Britse regering kreeg, kocht hij onder meer deze woning van 260.000 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium